Ugrás a tartalomra

„A megye rendőrei jól teljesítettek”

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. február 15. kedd 15:54
Bár az úgynevezett Tinder-csalókkal új bűncselekményforma is feltűnt 2021-ben Borsodban, összességében elmondható, hogy tavaly jelentősen csökkent a törvényszegések száma a megyében 2019-hez képest.

93 százalék – jelenleg így áll a rendőri állomány „feltöltöttsége”, mondta el újságírói kérdésre a megyei rendőrfőkapitány. Kiss Attila úgy fogalmazott, „ez az elmúlt tíz év legrosszabb eredménye”, de országosan még így is „kimondottan jó arányról” beszélhetünk Borsodban. Azt is hozzátette, hogy hamar fel tudnák tölteni a létszámot, hiszen sokan jönnének haza például a fővárosból.

– Ezzel azonban Budapest, vagy más megyék képességeit csökkentenénk – mutatott rá, hozzáfűzve: még nagyobb erőbedobással feküdtek rá tehát a toborzásra, készült is egy kampányvideó, amit itt lehet megnézni:

Kedden ismét kötetlen beszélgetésre várták a miskolci, megyei sajtómunkásokat (az első ilyen alkalmat nem sokkal Kiss Attila szeptember eleji kinevezése után tartották meg). A fókuszban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2021-es munkájának eredményei, illetve annak értékelése állt.

– Jó évet zártunk, egy jó csapatot vettem át, a megye rendőrei jól teljesítettek – foglalta össze a 2021-es évet a rendőr-főkapitány.

Kiss Attila rendőr-főkapitány: jó évet zártunk. | Fotó: Juhász Ákos

Aztán persze belement a részletekbe is: tavaly jelentősen csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, a rendőrség nyomozati eredményessége pedig javult (2010-hez képest 16, 2019-hez képest több mint 2 százalékkal). A súlyos bűncselekmények felderítési arányában is az országos átlagnál jobb mutatókat produkáltak. Például: igaz, hogy rablások tekintetében országos második Borsod, de a tavalyi 48 esetből 47-et sikerült felderíteni. A lakásfeltöréseknél is közel 12 százaléknak került pont a végére 2021-ben, mint két évvel korábban.

Pedig – folytatta Kiss Attila – az intézkedések számára rányomta a bélyegét a járványhelyzet: sok kollégájuk betegedett meg, hármukat pedig el is veszítették.

Tavaly jelentősen csökkent a regisztrált bűncselekmények száma megyénkben

A személyi sérüléssel járó balesetek száma szintén csökkent, 20 fővel kevesebben sérültek meg 2021-ben, mint 2020-ban. Megtudtuk azt is, hogy húszan haltak meg a közutakon – minden egyes élet számít, de némi bizakodásra ad okot, hogy legutóbb 1963-ban (!) volt ilyen alacsony ez a szám a megyében. Figyelmeztető ugyanakkor, hogy a közlekedési balesetek közel 10 százalékát az egyébként sérülésnek jobban kitett kerékpárosok okozták tavaly.

Az is elhangzott, hogy az internet segítségével elkövetett bűncselekményekre is minden lehetséges fórumon igyekeznek felhívni a figyelmet, hiszen (a járvány miatt is) egyre nő az online-vásárlások száma, ahol csalókkal is találkozhat az ember. És tavaly megyénkben is volt már egy eset, hogy több millió forintot csaltak ki egy nőtől párkereső oldalon történt ismerkedés után. Az ún. Tinder-csalók után még nyomoz a rendőrség.

Hamarosan indul a Miskolc Televízió rendőrségi magazinja Mag Dórával, aki itt épp Janasóczki Attila szóvivővel egyeztet

A sajtó részéről több kérdés, észrevétel is elhangzott, és bejelentették azt is, hogy a Miskolc Televízióban hamarosan indul egy magazin, amiben a rendőri hivatást, az érdekesebb helyi eseteket mutatja be Mag Dóra riporter.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!