Ugrás a tartalomra

Mészöly Annát választották a legjobb színésznőnek Locarnoban

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 17. szombat 22:20
Három díjat nyert a Fekete pont a Locarnói Filmfesztiválon. Mészöly Anna, a Miskolci Nemzeti Színház művésze főszerepet játszik Szimler Bálint filmjében.

Pénteken a Boccalino d’Oro díjátadón Szimler Bálintnak ítélte a Legjobb Rendező díját a független kritikusok zsűrije, szombaton délután pedig két újabb elismerést is kapott a Concorso Cineasti del Presente szekcióban induló film - számolt be a 24.hu. 

A zsűri a Fekete pontban nyújtott alakításáért Mészöly Annát Legjobb Színész díjjal jutalmazta, míg Szimler Bálint rendezőnek különdíjat (special mention) ítéltek.

A helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő nagyjátékfilm egy tanév történetét meséli el „egy átlagos magyar iskolában” egy tanárnő és egy diák szemszögéből.

Mészöly Anna Juci nénit, a pályakezdő tanárnőt alakítja a filmben. A Miskolci Nemzeti Színház művészétől néhány hete lapunk megtudta, hogy egy tavaly júniusban kezdődött többfordulós szereplőválogatás után – amit tanároknak is meghirdettek – esett rá a választás.

– Viszonylag rövid idő alatt pörgették le a castingokat. Augusztusban már forgattunk. A forgatás előtt körülbelül két héttel hívott fel Szimler Bálint, a film írója és rendezője, hogy rám gondolt és azt szeretné, ha én játszanám ezt a szerepet - idézte fel a kezdeteket Mészöly Anna a minap.hu-nak interjújában. Annyit árulhatott el a szerepéről, hogy Juci néni pályakezdőként, reményekkel telve érkezik a házmester-kultúrában megragadt intézményi rendszer elutasító közegébe. 


A Fekete pont előzetesét pár hete már láthatjuk, a filmet viszont csak szeptember 19-től vetítik a magyar mozik.

További hírek

Olvasnivaló