Ugrás a tartalomra

Mészöly Anna is bemutatkozik a locarnoi filmfesztiválon  (videóval)

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. július 26. péntek 15:27
Mészöly Anna, a Miskolci Nemzeti Színház művésze főszerepet játszik Szimler Bálint Fekete pont című filmjében, amely a nagy presztízsű, A-kategóriás Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyez augusztusban. A film előzetese már megérkezett. Mészöly Annával beszélgettünk.
​ Paul Mátis és Mészöly Anna a Fekete pont című filmben (Jelenetkép a filmből) / Fotó: Mozinet ​

A helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő nagyjátékfilm egy tanév történetét meséli el „egy átlagos magyar iskolában” egy tanárnő és egy diák szemszögéből.

Mészöly Anna Juci nénit, a pályakezdő tanárnőt alakítja a filmben. A Miskolci Nemzeti Színház művészétől megtudtuk, hogy egy tavaly júniusban kezdődött többfordulós szereplőválogatás után – amit tanároknak is meghirdettek – esett rá a választás. – Viszonylag rövid idő alatt pörgették le a castingokat. Augusztusban már forgattunk. A forgatás előtt körülbelül két héttel hívott fel Szimler Bálint, a film írója és rendezője, hogy rám gondolt és azt szeretné, ha én játszanám ezt a szerepet - idézte fel a kezdeteket Mészöly Anna, aki annyit árulhatott el a szerepéről, hogy Juci néni pályakezdőként, reményekkel telve érkezik a házmester-kultúrában megragadt intézményi rendszer elutasító közegébe. Nem nézik jó szemmel azt, ahogyan tanítani szeretne, ezért mindig falakba ütközik. Végül kezdeti hite, lelkesedése és bizakodása csalódásba fordul át, mert nem talál társakra. Ezért is érti meg mindenkinél jobban a Berlinből hazaköltözött tízéves Palkót (Paul Mátis), aki szintén elszenvedője ennek a rendszernek.


A film előzetese

A film készítéséről Mészöly Anna néhány kulisszatitkot is megosztott lapunkkal. Kifejtette, hogy a film lényegében improvizációk sorozatából alakult ki: a rendező elmondta, hogy mi az adott alaphelyzet, a szereplők pedig aszerint rögtönöztek, nem pedig előre megírt, fix szövegekkel dolgoztak. A jól sikerült improvizációs részeket megtartották, majd addig sűrítették, tömörítették a jeleneteket, amíg el nem érték a végleges formájukat, illetve egy idő után alakot öltöttek azok a lényeges elemek, amelyeknek mindenképpen el kellett, hogy hangozzanak. 

Kiemelte, hogy az ilyen jellegű munka egy színésznek mindig különleges kihívás, hiszen egy kicsit többek között szövegíróként is részt vesz az alkotásban.  

Mészöly Anna beszélt arról is, hogy a film független. A Nemzeti Filmintézet támogatása nélkül, alacsony költségvetésből készült el.

A stáb nagy része szívességből, vagy nagyon alacsony összegekért dolgozott, szívvel-lélekkel vett részt a film megvalósulásában. 

A 77. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 7-17. között rendezik meg. Az eseményen Mészöly Anna is ott lesz. – Izgatott vagyok a film fogadtatását illetően. Nagyon örülnék, ha a film mondanivalója nemzetközi szinten is eljutna az emberekhez, ami talán megnyitná annak a lehetőségét, hogy párbeszéd alakuljon ki – mondta.   

A Fekete pont a fesztivált követően szeptember 19-étől a magyar mozikban is látható lesz. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!