Ugrás a tartalomra

MIHŐ: Miért válassza a leválás helyett a szüneteltetést?

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 09. szerda 16:22
A földgáz és a villamosenergia világpiaci ára rendkívül megemelkedett és ezek jövőbeli alakulása is kiszámíthatatlan. A két energiahordozó árának alakulása pedig befolyásolja a távhő árát is. A világpiaci árak jelenleg lefelé mozognak, ezért 2023. januártól a világpiaci árakat követve a távhő ára is csökkenhet - írja közleményében a MIHŐ.

Az egyéb felhasználók és ezen belül az úgynevezett külön kezelt intézmények díjtételeinek emelkedése miatt, az elmúlt időszakban sokan fordultak a MIHŐ Kft.-hez a szolgáltatás szüneteltetése vagy a távhőszolgáltató rendszeréről való leválással kapcsolatban. Teljesen érthető̋, hogy ügyfeleink csökkenteni szeretnék a fűtés költségét. A megalapozott döntés érdekében azonban, javasoljuk felhasználóinknak, hogy szánjanak időt a távfűtésről történő leválás előnyeinek és hátrányainak mérlegelésére – mondta Bernáthné Barczi Judit a cég kommunikációs főmunkatársa.

Javasoljuk, hogy gondolják végig milyen más alternatív fűtési módok lehetségesek és azok ára a távhőszolgáltatáshoz képest hogyan alakul. Az összehasonlító számításnál vegyék figyelembe az energia költségeken túl az új fűtési rendszer kialakításának magas beruházási, fenntartási és üzemeltetési költségeit is. A távhő ára Miskolcon még mindig olcsóbb a földgázhoz képest és ez a geotermikus hőenergia miatt várhatóan a jövőben is így lesz. Sokan most az elektromos fűtésre történő átállásban gondolkoznak, viszont érdemes figyelembe venni, hogy a villamos energia ára is kis késéssel, követi a földgáz árát. Semmi sem garantálja, hogy egy elektromos vagy bármilyen más fűtés költsége középtávon is alacsonyabb lesz, mivel az energiaárak folyamatosan változnak. Akik fűtőklímában gondolkoznak például, számolhatnak a magas beruházási költség mellett az évi kötelező kétszeri - összesen kb. 30-40 ezer forintos - karbantartási költséggel is. Mindezek miatt a már kiépített távhőrendszert megszüntetni, elbontani csak azért, mert ideiglenesen nem kívánja igénybe venni a szolgáltatást, nem a legjobb megoldás.

Amennyiben ideiglenesen nem kívánja igénybe venni a távhőszolgáltatást - a 2022. utolsó negyedévi megemelkedett távhődíjak mellett -, de a későbbiekben a csökkent díjak esetén lehetőséget lát a szolgáltatás újbóli igénybevételére, akkor javasoljuk éljen a távhőszolgáltatás szüneteltetésével, az alapdíjak megfizetése mellett. A szüneteltetés időtartama maximum 1 év lehet, mely további egy évvel meghosszabbítható, írásbeli szerződés módosítással.

Sokkal jobb döntés és jelentősen kevesebbe kerül egy drágának tűnő̋ távhőszolgáltatást szüneteltetni, mint az azt biztosító infrastruktúrát véglegesen elbontani, ami csak igen magas költséggel állítható vissza. Ezen felül újbóli csatlakozás esetén csatlakozási díjat is kell fizetni. A fentiek alapján ezért is javasoljuk az egyéb felhasználóinknak, hogy a távhőről történő leválás helyett az ideiglenes szüneteltetés mellett döntsenek.

A távhőszolgáltatásról történő leválásnak és szüneteltetésnek jogszabályi feltételei is vannak, ami azt jelenti, hogy egyik napról a másikra a távhőről történő leválás nem lehetséges.

A távhőszolgáltatás szüneteltetése és a leválás jogszabályi feltételei a honlapunkon: https://miho.hu/tavhoszolgaltatas-szuneteltetesenek-megszuntetesenek-feltetelei elérhetőek.

Javasoljuk, hogy akik a távhőről történő leváláson gondolkoznak mérlegeljék a fentiekben leírtakat és amennyiben további információra, energiamegtakarítással kapcsolatos tanácsra van szükségük írásban forduljanak Társaságunkhoz az alábbi elérhetőségen: miho@miho.hu .

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!