Ugrás a tartalomra

Milyen előnyei vannak a paleolit diétának?

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 12. csütörtök 11:44
A diétákkal, étrendekkel kapcsolatban mindig az az első kérdés, hogy “milyen előnyei vannak a többi diétához képest?”. Emellett természetesen az sem mindegy, hogy az egészségünkre milyen hatással van, valamint mennyire kell az étrendünket, mindennapjainkat megváltoztatni. Vannak olyan diéták, amelyek hatalmas változást tudnak hozni az életünkbe, ezek közé tartozik a paleolit módszer is.

Egyáltalán mi az a paleolit étrend?

A paleolit diétával kapcsolatban a mai napig rengeteg tévhit terjed mind az interneten, mind a közbeszédben. Sokan úgy gondolják, hogy ez csak egy fogyókúrás módszer, pedig valójában ennél sokkal, de sokkal többről van szó. Elég csak megnézni a PaleoCentrum paleolit étrenddel kapcsolatos kínálatát és máris látni fogjuk, hogy itt egy sokkal mélyebb módszerről beszélünk, ami nem csak a kilókat hivatott ledobni.

Először is, a paleolit étrend csak a nevében kőkorszaki, azonkívül semmi köze nincs hozzá. Sokkal inkább szokás életmódnak nevezni, amivel rengeteg élelmiszert kiiktathatunk, amelyekben számtalan tápérték nélküli összetevőt és káros anyagot találhatunk. Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni: a paleolit étrendben elfogyasztott élelmiszereknek mentesnek kell lennie a manapság használt modern anyagoktól. Ez azt jelenti, hogy az étrendet főleg halak, húsok, gyümölcsök, zöldségek, magok és bogyók alkotják. Ezzel szemben a mai modern, “nyugati” étkezésben rengeteg a tejtermék, gabonaféle, cukor és sok más egyéb “élelmiszer”, amelyekre egyáltalán nincs az emberi szervezetnek szüksége.

Természetesen ez ma, egy átlag nagyvárosi olvasó számára igazán szigorúnak tűnhet, hisz rengeteg olyan ételt fogyasztunk, amiben az előbb felsoroltak közül, például cukor vagy gabonaféle található, a tejtermékekről már nem is beszélve. Ha viszont úgy döntünk, ideje belevágni és kipróbálni a paleolit életmódot (nem a diétát, hanem az életmódot, a különbség fontos), akkor rengeteg előnnyel fogunk találkozni.

A produktivitás és a hatékonyság növekszik

A természetes adalékanyag és a cukor, amik a mesterséges ételekben megtalálhatóak, egyáltalán nem tesznek jót szervezetünknek. Nem a legjobb energiaforrás, aminek következtében a teljesítőképességünk is romlik. Ezt nemcsak fizikai szempontból kell érteni, hanem mentálisan is alul fogunk teljesíteni. Ezzel szemben a paleolit étrendben szereplő természetes élelmiszerekben természetes energiaforrás található, amelyek sokkal jobban felszívódnak az emberi szervezetben, és energikusabbak leszünk mind fizikailag, mind mentálisan. 

Egy nagy lépés az egészségünk felé

Mivel elhagyjuk a cukrot, így a vércukorszintünk is stabilabb lesz, amivel a cukorbetegség kialakulását is csökkenthetjük. Szintén a cukor elhagyásának, de a fehérjegazdag étkezésnek köszönhetően a vérnyomásunknak is jót fog tenni az étrend. Nagy lépés ez az életmód-változtatásban, de nagy lépés az egészséges élet felé is.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!