Ugrás a tartalomra

Mindenki válhat hőssé - akár hátrányos helyzetből indulva is

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. február 23. csütörtök 13:48
Ötvenéves a MIÓVI Nyitnikék tagóvoda, ennek apropóján szakmai konferenciát rendeztek csütörtökön a miskolci városházán. A fókuszban a hátrányos helyzetű gyermekek óvodai nevelése, oktatása állt.
Fotók: Horváth Csongor

Akik nincsenek elhalmozva annyi földi jóval, sokkal jobban megfogják a mese esszenciáját; végtére is azt, hogyan tudják jobbá tenni az életüket. Mindenki válhat hőssé - foglalhatjuk össze röviden Zámborszky Eszter mesepedagógus előadásának mondanivalóját. Ő volt a konferencia első előadója, bő fél órában amellett érvelt a szakember, hogy olvassunk minél több mesét a gyermekeknek, mert fejlődésükre jó hatással van - származzanak akár szegényebb sorból is.

Ha a jövőnket tudjuk is befolyásolni, például tanulással, önképzéssel, a múltunknak azon részére, hogy hová születünk, nincs ráhatásunk - erre a gondolatra építette fel köszöntőjét Miskolc alpolgármestere. Varga Andrea rámutatott, az esélyek nem egyformák már a gyermekkorban sem, de ezeket a társadalom igyekezhet kiegyenlíteni, hogy a különbségek eltűnjenek.

"Ebben óriási felelőssége van mindannyiunknak" - húzta alá az alpolgármester.

Kifejtette, vannak megismételhetetlen szakaszai a gyermekkornak, amikor biztosítani lehet a képességek kibontakoztatását, a boldog felnőttkort - éppen emiatt ebben az időszakban a legnagyobb a társadalom és az oktatási intézmények felelőssége, hogy minden támogatást megadjanak a gyermekeknek.

Varga Andrea elmondta azt is, hogy Miskolc jövője szempontjából fontos, miként nevelik a hátrányos helyzetű gyermekeket az óvodákban.

A konferencia témáit is ennek megfelelően állították össze: a meghívott óvodapedagógusok, családsegítők, egyesületek vezetői hallhattak előadást egyebek mellett az esélyteremtő együttnevelésről, a gyermekbántalmazások megelőzéséről, az áldozatsegítésről, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárságának főosztályvezetője pedig a gyermekek esélyeiről szólt.

Sörös Ivántól megtudhattuk, az ország uniós kötelezettségeinek megfelelően a magyar kormány megalkotta 2030-ig szóló nemzeti társadalmi felzárkóztatási stratégiáját.

- Az volt az EU elvárása, hogy a leginkább rászorultakra is figyelni kell, a szegénységben élőkre, a romák felzárkóztatására külön koncentrálva. Cél tehát, hogy jelentősen előmozdítsuk az egyenlőségüket, befogadásukat és részvételüket, vagy például, hogy minél többen végezzenek el valamilyen felsőoktatási intézményt - sorolta.

És ebben már az első lépéseknél sokat tehet a MIÓVI Nyitnikék Tagóvodája, ahová döntően hátrányos helyzetű, és halmozottan hátrányos helyzete gyermekek járnak. Az intézmény ötvenéves lett, amit egy programsorozattal ünnepelnek meg - tudtuk meg a tagintézményvezetőtől. Palik Szilvia elmondta, szerveztek már kirándulást, gálaműsort, gyermeknapi programot, és lesz még egy szülőkkel közös tavaszváró rendezvényük is.

A konferenciát a tagóvoda Pereckék nevű alapítványával közösen szervezték meg, amelynek elnöke, Hajdúné Bendzsel Ágnes érdeklődésünkre elmondta, adományok és támogatások kezelésére hozták létre az alapítványt, de rendszeresen indulnak pályázatokon is, hogy segítsék a hátrányos helyzetű gyermekek nevelését.

A csütörtöki volt az első saját szervezésű konferenciájuk, a Nemzeti Együttműködési Alap operatív pályázata keretében rendeztek meg.

Az eseményen részt vett Hegedüs Andrea, a Demokratikus Koalíció oktatási ügyeben jártas országgyűlési képviselője is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!