Ugrás a tartalomra

Miskolc borát keresték a borbarátok az Avasi Bortanyán

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. május 16. csütörtök 14:45
A borversenyre a Bükki, az Egri és a Tokaj-Hegyaljai Borvidékről harminchét bort neveztek, három kategóriában, hogy nemes versenyben elnyerjék a „Miskolc Város Bora 2024” kitüntető címet.
Miskolc Város Borának kiválasztásával elkezdődött a XII. Borangolás. Fotó: Juhász Ákos

A város borának kiválasztásával egyben el is kezdődött a XII. Avasi Borangolás négy napos programsorozata, amely a csütörtöki szakmai nap után számtalan élménnyel várja a borbarátokat és minden érdeklődőt, egészen vasárnap estig. A Miskolc Város Bora elnevezésű borversenyt az Avasi Bortanyán rendezték meg a miskolci önkormányzat és a Miskolczi Borbarátok Társasága együttműködésében, a térségben működő hegyközségi tanácsok és a városban tevékenykedő civil boros szervezetek támogatásával. A „Miskolc Város Bora 2024” címet idén fehérbor, vörösbor, illetve desszertbor kategóriában ítélheti oda a bíráló bizottság, tehát három borfajta egy-egy győztes képviselője lesz a cím birtokosa. 

Erre a serlegre vésik fel a nyertes borok neveit.

A verseny fővédnöke és egyben az egyik borbíráló Veres Pál, Miskolc polgármestere elmondta, tavaly ősszel a Polgármester Bora címért versengtek a bükki termelők borai, most – nagyobb merítésből, a bükki mellett az egri és a Tokaj-hegyaljai borvidékről is nevezhettek – a Miskolc Város Bora minősítésért küzdenek a benevezett jobbnál jobb borok. 

- A Borangolás az egyik legkiemelkedőbb gasztro-turisztikai attrakciója Miskolcnak. Különlegesek az adottságaink ehhez, itt a számtalan pince, erős hagyományokra épül a borkultúra és egyedülálló ennek a hegynek a hangulata. A rendezvények sora mindig ezzel a nulladik, avagy szakmai nappal indul, amikor szakmai előadások vannak és megválasztjuk a város borát. Ez egy nagyon szép hagyomány lett az utóbbi években – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a borverseny a kora délutáni órákban ér véget, az eredményhirdetés délután hat órakor lesz Miskolc egyik emblematikus helyszínén a felújított Avasi Kilátóban. A nyertes borokból az önkormányzat megrendeli majd azt a készletet, amivel a város illusztris vendégeit fogják megajándékozni. 

- Ez a termelőnek is egy nagyon jó reklám, a vendégeinknek pedig egy kellemes meglepetés, hiszen kiváló helyi bort kapnak ajándékba. Az önkormányzatnak ugyanakkor megtiszteltetés, hogy a helyi borászok benevezik a kiváló boraikat, amelyeket a város fel tud vállalni, mint Miskolc hivatalos borait – emelte ki Veres Pál. 

Demeter Tibor, a Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy harminchét bort neveztek be a termelők, három kategóriában, vörös, fehér és desszertbor. 

- Mivel az itteni borvidékeken erős túlsúlyban vannak a fehér szőlőfajták, ezért a versenyre is túlnyomóan ezekből érkezett a többség. A nevezettek közül több mint húsz bor tehát fehérbor, közepes mennyiségű vörös és néhány desszertbor mellett. A zsűri mindhárom kategóriában kiválasztja Miskolc Város Borát – ismertette Demeter Tibor. Megtudtuk tőle, hogy a bírálók alapvetően szakértők, de fontosnak tartották, hogy Miskolc Város Borát ne csak ők válasszák ki, hanem a városért sokat tett személyiségek is lehetőséget kapjanak ebben, ezért van egy társadalmi zsűri is, amely együtt dönt a szakemberekkel. 
Az egyesület elnöke beavatott a kiválasztás szempontjaiba is, vizsgálják például a bor illatát, a színét, azt, hogyan folyik le a pohár oldalán, sőt, még azt is megnézik, az ízek, illatok valóban visszaadják-e az adott fajta, vagy borvidék jellegzetességeit, jegyeit. 

Természetesen a bírálás anonim, a zsűritagok nem tudják, kinek, mely bora került a poharukba. Ha netán hibás borra bukkannak, azt kizárják a versenyből. Mivel mindenből két palackkal kellett beadni, ezért van egy javítási lehetőség is, ha a másik palackban lévő bor jó, marad a versenyben a tétel, ha az is hibás – például „dugós” -, akkor kizárják. 
Mint minden hivatalos borbírálatnál, most is egy százpontos rendszerben pontoznak, a különböző tulajdonságokért, szempontokért kapott részpontokat összeadva derül ki, melyik bor a győztes – ismertette Demeter Tibor.     

A „Miskolc Város Bora 2024” címet elnyert termelők jutalma a cím használatán túl, egy-egy díszes diploma és serleg, valamint a nevük és a boruké felkerül a Városházán őrzött Miskolc Város Bora serlegére is. A nyertes borok termelői az elnyert címet megjelenítő egyedi címkét, vagy éremcímkét mindaddig feltüntethetik a nyertes bort tartalmazó palackjaikon, amíg az adott bortétel el nem fogy.

Hogy mely három bor lesz a Miskolc Város Bora 2024-ben, az a csütörtöki díjátadón derül ki, délután hat órakor az Avasi Kilátóban, amelyről az esemény után beszámolunk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!