Ugrás a tartalomra

Miskolc felett tűnt fel szerdán a Szent Korona mása

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. május 25. szerda 09:52
A hőlégballon a Fényi rendezvényére érkezett a városba.
Fotó: Merecicki-Kiss Judit

Miskolc felett szállt el szerdán reggel a Szent Korona Ballon. A látványosságnak honlapja is van, eszerint különleges hőlégballon megálmodója és létrehozója Mede Ferenc felvidéki vállalkozó, aki 1998 óta rendszeresen hódol egyik kedvenc időtöltésének, a hőlégballonozásnak, kezdetben utasként és kísérőként, majd végzett pilótaként.

Másik érdeklődési területe immár 15 éve a Szent Koronával összefüggő információk gyűjtése és azok megértése. A két érdeklődési kör találkozásából született meg végül az ötlet, egy saját hőlégballon megtervezése és elkészíttetése. A Szent Koronáról szerzett ismeretei olyan mély hatással voltak rá, hogy úgy gondolta, hogy ez olyan méltó megjelenítése lehet az „égből alászálló” Magyar Szent Koronának, amely hűen tükrözi annak szakrális és felsőbb mivoltát, illetve annak eredetmítoszát.

Forrás: Facebook/Miskolc és én


A ballon megjelenése az „égen” a Magyar Szent Korona fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. A Szent Korona Ballon Európa egyik legkorszerűbb hőlégballon gyártója, a Morvaországi Berény városában székelő Kubícsek családi vállalkozás munkáját dicséri. A ballon kupolája közel négy hónap alatt készült el, ezt pedig mintegy öt hónapnyi grafikai és rekonstrukciós előkészítő munka előzte meg. További információkat a ballon hivatalos honlapján olvashatnak.


A weboldal arról is ír, hogy a ballon kizárólag arra méltó eseményeken jelenhet meg. Információink szerint Miskolcra a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban megrendezett Görög napra, azaz a miskolci középiskolás görögkatolikus diákok találkozója apropóján érkezett a Szent Korona Ballon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!