Ugrás a tartalomra

Miskolc levegőminőségéről 4. - Miskolc levegőminősége AKKOR

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 13. kedd 09:12
Városunk levegőminőségét körüljáró sorozatunk aktuális része a nem túl távoli múltba kalauzol minket, hogy bemutassuk, hogyan változott a légszennyezettség a 70-es évektől 2004-ig.

A levegőminőség szervezett mérése a 70-es évek elején kezdődött

Akkoriban a legnagyobb problémát okozó légszennyező anyag a kohászatból és a szén- és olajtüzelésből származó kén-dioxid és a por volt. Az 1987 és 1992 között végzett mérések adatai alapján Miskolcot a 3 legszennyezettebb levegőjű város között emlegették Tatabánya és Dorog mögött, de a „piszkos tizenkettő” tagjaként is elhíresült. Ez elsősorban a város nehézipari jellegének volt köszönhető. Még sokan emlékeznek arra, amikor a Lenin Kohászati Művek gőzerővel és jelentős porkibocsátással működött, de üzemelt a Hejőcsabai Cementgyár is, melynek hatását a környék fehér háztetői mutatták.

A lakossági tüzelés is hozzájárult ehhez a nem túl dicsőséges besoroláshoz a környezetbarátnak nem nevezhető széntüzeléssel. Akkoriban mindenki érezhette a “széngázszagot”, amit a magas kéntartalom okozott. 
1991-ben az ország területének mintegy 4%-a volt szennyezettnek tekinthető, ide tartozott Miskolc is. A következő 10 évben nem történt jelentős levegőminőség javulás, pedig a gázprogram felgyorsulásával egyre többen tértek át a tisztább tüzelőanyag felhasználására, így a lakossági szennyezőanyag kibocsátás mérséklődött, amit főleg a kén-dioxid szennyezettség csökkenése mutat. A 90-es évek gazdasági változásai elsodorták a város kohászatát. 1996-ban megszűnt a legnagyobb légszennyező forrás a nagyolvasztó. Mindezek ellenére a levegőminőség helyzete a városban alig javult, sőt közlekedési eredetű nitrogén-oxidok tekintetében romlott is.

forrás: https://miskolcadhatott.blog.hu/

 

Sorozatunk következő részében a közelmúlt és napjaink, vagyis az elmúlt 16 év légszennyezettségét vesszük górcső alá. Addig is figyelmükbe ajánljuk a www.levegominoseg.hu oldalt, ahol a levegőminőség alakulása 2004 évtől már bárki számára nyomon követhető. 

A levegőminőséghez kapcsolódó kérdéseikkel bátran forduljanak hozzánk a hungairy@miskolc.hu email címen.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. Célja a levegőminőség javítása 10 magyarországi városban, így Miskolcon is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!