Ugrás a tartalomra

Miskolc Polgármesterének Borát keresik

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 24. vasárnap 16:16
Különleges megtiszteltetést érdemelhet ki a Bükki borvidéken működő hegyközségek egyik nedűje: fehér-, rozé-, vörös- és desszertbor kategóriában Miskolc Polgármesterének Borává válhatnak 2022-re. A nevezési mintákat július 29-én és augusztus 1-jén lehet leadni az Avasi Bortanyán, a megmérettetés ugyanitt lesz augusztus 3-án, eredményhirdetés augusztus 18-án.

A Bükki Vadas-Boros Napok egykor tradicionális nagyrendezvénye volt a városnak, amelyet szeptember első napjaiban, a Diósgyőri vár környezetében rendeztek meg. A kedvelt esemény újragondolása a vár átépítése miatt most nem lehetséges, de a Bükki borvidéken szőlőtermelő és borkészítő gazdák, borászok és borászatok megismertetése fontos, hogy Miskolc és környékén új értelmet kapjon a helyben termelt minőségi borok kultusza – mondta el a mustra kapcsán Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok. „Ennek érdekében, hagyományteremtő szándékkal minden esztendőben szeretnénk megtartani a Bükki Borok Napját, elismerve ezzel a helyi szőlőtermesztők és borászok azon törekvését, amit a borvidék címének megtartása és elismertetése érdekében tesznek.” – folytatta.

Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok középen a májusi Miskolc város bora elnevezésű versenyen; MiNap-archív; Fotó: Mocsári László

Az idén először az augusztus 20-ai nemzeti ünnephez kapcsolódóan ünneplik a bükki borokat. A kezdeményezéshez csatlakozott a Bogács Hegyközség, a Tibolddaróc-Kács Hegyközség, a Miskolc és Környéke Hegyközség, valamint a Szövetség a Bükki Borokért Egyesület.

Miskolc városa a helyi törekvések erősítése érdekében a borvidék területén működő borászok és borászatok számára minden évben meg kívánja hirdetni a Miskolc Polgármesterének Bora elnevezésű borversenyt, melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést – a miskolciak és a minőségi borok kedvelői körében – a megtermelt és forgalmazott bükki borok iránt.

„Hangsúlyozni szeretnénk, hogy ezzel a gesztussal a bükki borászok és borok marketingtevékenységét szeretnénk erősíteni, hogy lendületben tartsuk az évszázados hagyományokkal rendelkező bükki borkultúrát. Minden tiszteletet megérdemel, ahogy tucatnyi „megszállott” belevágott ebbe a mai viszonyok között talán lehetetlennek tűnő feladatba. Fontos, hogy abban a városban, amelyben számos történelmi pincesor található, a pincetulajdonosok körében új erőre kapjon a szőlőtermelő és borkészítő kedv, és az elhagyott termőhelyek új gazdára találjanak.” – fejtette ki Borkuti László, hogy milyen célból keresik Miskolc Polgármesterének Borát.

A versenyről információ kérhető Berecz Ágnestől, a polgármesteri hivatal szervezési referensétől a +36306106097-es telefonszámon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!