Ugrás a tartalomra

Miskolci fejlesztéssel burkolhatják a műholdakat

Bódogh Dávid / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2023. október 31. kedd 16:59
Kevesen gondolnák, de városunk kutatói és fejlesztői a Föld légkörén kívül nemsoká valóságos tudományos forradalmat hajthatnak végre.
Fotó: Horváth Csongor

A régió iránt elkötelezett helyi szakemberek és miskolci egyetemisták alkotta, a magyar űripar jelenleg egyik legfontosabb vállalatát 2000-ben alapították. Fejlesztettek már fémhabot, de űrkemencét is. Alkatrészeik segítenek a lakható bolygók felfedezésében és a Föld környezetvédelmi vizsgálatában is. Az Admatis Kft. Kandó Kálmán utca 5. szám alatti telephelyén jelenleg viszont a műholdakra kerülő hőszigetelő rendszert, voltaképp a külső „kabátot” fejlesztik épp.

– Tömegcsökkentést szeretnénk elérni. Jelenleg a műholdakon alkalmazott technológiák során kötelező alkalmazni egy úgynevezett támogató vagy egy másodlagos fémszerkezetet ahhoz, hogy a mostani hőszigetelő rendszereket lehessen rögzíteni a műholdakhoz. Mi olyan technológiát fejlesztünk, ami önálló három dimenziós hőszigetelő burkolatot fog tudni biztosítani a műholdak számára. A műhold összeszerelését, integrációját fogja gyorsabbá, ezáltal költséghatékonyabbá tenni – avatta be a Miskolc Televíziót Bárczy Tamás ügyvezető.

Céljuk, hogy az aerogélt mint rendkívül kis sűrűségű és jó hőszigetelő anyagot használják központi elemként, amelyet speciális rétegrenddel, mechanikai teherviselő képességekkel, az űriparban használatos termooptikai tulajdonságú bevonattal látnak el, amely a piacon eddig használt műszaki megoldásokkal szemben számos előnnyel bír. A projekt célja egy olyan újszerű hőszigetelő rendszer kifejlesztése műholdakra, amely alapjaiban forradalmasítja az űreszközök hőtani alrendszereinek tervezési és összeszerelési technológiáit.

A projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság által kerül meghirdetésre. A projekt 160,94 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg.

Olyan anyagokkal szeretnék megoldani a szigetelést, amelyeknek kisebb a tömege, de hasonlóan jó a hőszigetelést tudnak biztosítani. Jelenleg négy műhold kering az űrben, amelyben valamely fejlesztését már használják. Az elmúlt másfél évben tesztmintákat készítettek egy újszerű anyag, az aerogél felhasználásával, amin számos kísérletet végeztek.

– A jövőben pedig el fogunk mozdulni a két dimenzió felől a három dimenzió felé, azaz háromdimenziós mintákat fogunk készíteni, ezekhez speciális teszteket fogunk végezni, együttműködésben az Európai Űrügynökségnek a technológiai központjával – mondta el a stábunknak a szakember.

Hozzátette: az Admatis szeretné megmutatni, hogy Miskolcról indulva is lehet nemzetközi szintű technológiai fejlesztéseket végezni. A projekt másfél év múlva zárul, és már most van olyan cég, amely érdeklődik a fejlesztés iránt. Ha a tesztidőszaknak vége, akkor a gyártást is itt Miskolcon indítják el. A forradalmi koncepció rövidesen Európa egyik leghátrányosabb helyzetű régiójából indulhat tehát világ(űr)hódító útjára.

A cég műholdalkatrészek tervezésével, gyártásával és tesztelésével foglalkozik, melyhez a projekt szorosan kapcsolódik. A világon egyedülálló fejlesztés a több évtizede piacon lévő és széles körben alkalmazott sokrétegű, vékony fóliás hőszigetelő paplanokat fogja felváltani egy olyan piacon, amely válságálló, folyamatosan növekszik mind méretében, mind az évente felbocsátott műholdak számát tekintve is. A projekt 2025.01.31-re valósul meg. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!