Ugrás a tartalomra

Miskolci mérnöki kreativitás: kávézaccból lámpabúra

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. április 23. péntek 09:04
Ami másnak szemét, az nekik alapanyag – Borsodi Eszter és Tamási Kinga a Miskolci Egyetemen ismerkedett meg egymással, kávézaccos ötletükkel különdíjat nyertek, sőt megrendeléseik is vannak már. A környezetvédelem és az újrahasznosítás miskolci nagyköveteivel beszélgettünk.

Az 1970 óta szervezett Föld napja minden év áprilisában arra emlékeztet minket, hogy kiutat kell találnunk az olyan, környezetünket fenyegető negatív folyamatokból, mint a természeti erőforrások túlzott kihasználása, a biológiai sokféleség drasztikus csökkentése, vagy a nem újrahasznosított hulladékok és az üvegházhatású gázok kibocsátásának erőteljes növekedése. Magyarországon 1990 óta tartják és évről évre egyre többen tesznek is valamit a Föld érdekében április 22-én. Íme, egy példa Miskolcról:

Magyarországon az egy főre eső kávéfogyasztás csaknem eléri az évi 2,5 kilogrammot (2019-es adat). No, nem a statisztikai kimutatásokat bogarászta a két fiatal anyagmérnök, amikor jött az isteni szikra. – Hol máshol, mint egy közös kávézásnál merült fel először, hogy hasznosítani kellene a kávézaccot – idézi fel Kinga, aki a Műszaki Anyagtudományi Karon oktatója volt Eszternek. – Mindketten rajongunk a kávéért, sokat lógtunk együtt az egyetemi büfében. Rólam tudni kell, hogy állandóan azon jár az agyam, mit és hogyan lehetne újrahasznosítani. Arra gondoltam, mi lenne, ha a kávézaccot nem kukába dobnánk, hanem felhasználnánk, és valamilyen műanyaggal „kevernénk”.

Kinga (b) és Eszter kávézás közben kapott ihletet

Eszter és Kinga egyaránt rendelkezik egyebek mellett polimer mérnök végzettséggel is. Pontosan tudták, hogy a kávézaccot például a kozmetikai és a kertészeti iparban előszeretettel alkalmazzák, de tisztítószerként is használják a háztartásokban. – Ezek mind-mind nagyon jó dolgok, de mi „műanyagos” szemmel gondolkoztunk.

Több ötlet is megfogalmazódott az új anyag felhasználására: először poharak gyártására gondoltak, de aztán rá kellett jönniük, hogy ehhez szigorú élelmiszerbiztonsági előírásoknak kell megfelelni, továbbá amíg a versenytársak olcsóbbak, nincs piaca. – Mi azt szerettük volna, hogy több évig lehessen használni az általunk tervezett és legyártott terméket.

A miskolci anyagmérnökök által létrehozott anyag látható, különböző mennyiségű kávézacc tartalommal

Eszter éppen diplomamunkáját tervezte az ötlet megszületésekor, Kinga témavezetőként azt tanácsolta neki ekkor, hogy valami hasznosat és szépet tervezzen. – Eszter erős művészi vénával rendelkezik, és szereti a lakberendezést, így kitalálta: mi lenne, ha különleges lámpabúrákat készítenénk. Ő maga tervezte meg és gyártotta le 3D nyomtatóval az első darabokat. Majd jó leendő anyagmérnökként vizsgálta, tesztelte is ezeket. Így nemcsak egy színvonalas diplomamunka készült el, hanem egy kreatív ötlet meg is valósult, valamint megadta az anyag felhasználásának új irányát.

Kávézacc és biodegradábilis polimer házasításából született anyagukkal, PLAnt csapatnéven bekerültek a tavalyi Startup Plastic Surgery Accelerator Programba. Az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon megnyerték a verseny egyik különdíját. Majd elindultak a Miskolci Egyetem start-up ötletversenyén is, ahol a 3D nyomtatásra alkalmas újrahasznosított szál (filament) előállításának ötletével megnyerték a Start ME UP! szakmai versenyt – tudtuk meg Esztertől.

És íme: a kávézaccból készült lámpabúra

Kávézaccos projektjüket egyébként elég volt a közösségi oldalakon nyilvánossá tenni, máris jöttek a gratulációk – sőt megrendeléseket is kaptak. De voltak olyanok, akik elkezdték gyűjteni nekik a kávézaccot. – Szinte mozgalommá vált a dolog, a rengeteg alapanyagot egyelőre az egyetemen tároljuk. Kicsit túl is nőttük magunkat, a tárolással gondjaink lesznek. A tesztelési fázisokon, anyagvizsgálatokon amúgy már túlvagyunk. Abszolút hiszünk a sikerünkben, akár egy céget is fel lehet erre építeni. Miért is ne? Tegyük széppé a világot, az otthonunkat! És közben nem feledkezünk meg az újrahasznosításról sem.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!