Ugrás a tartalomra

A Miskolci Nemzeti Színház hat kategóriában érdekelt a Színikritikusok Díján

kritikusceh.wordpress.com/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 18. csütörtök 16:41
A Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadása a Színikritikusok Díja öt kategóriájában is várományos, valamint az Elza-trilógia befejező része, az Eklektikon 2048 is kapott jelölést.
A velencei kalmár. Fotó: Beregi László

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. Májusban bejelentették, hogy az életműdíjat Pogány Judit kapja, a Színikritikusok Díja kategóriáinak jelöltjeit pedig hagyományosan július közepén hozza nyilvánosságra a szervezet.

Idén huszonkét színikritikus vett részt a voksolásban, akik ezúttal is 15 kategóriában adták le voksaikat – írják hivatalos oldalukon. A helyezésekért adott pontok megszámlálásával kialakult a legjobbak listája, amelyen kategóriánként három (holtverseny esetén négy) név található, a győztesek személye azonban csak a szeptember 22-i gálaesten derül ki. A céh posztumusz különdíjjal tiszteleg a nemrég elhunyt Radnai Annamária dramaturgi és fordítói munkássága előtt.

Öt kategóriában várományos a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadása és a Radnóti Miklós Színház 10 című produkciója. A független előadások közül négy kategóriában jelölt Az Ügy, három kategóriában pedig a Megfigyelők. A függetlenek legjobbjai között megtalálható a Hybridkult készítette csRSnyés is. A Trafó Kortárs Művészetek Háza három produkció (Árvácska, Az Ügy, Megfigyelők) alkotói esetében érintett.

A Katona József Színház három előadással (A Platonov, Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében, Rozsdatemető 2.0) összesen hat kategóriában érdekelt, csakúgy, mint a Miskolci Nemzeti Színház (A velencei kalmár, Eklektikon 2048), az Örkény Színház a Patika és a Secondhand összesen négy jelölését válthatja díjra.

A zenés/szórakoztató előadások között három vidéki produkció bizonyult a legjobbnak: Állami Áruház (Kecskemét), Chicago (Székesfehérvár), Valahol Európában (Szeged). A gyerek-/ifjúsági előadások legjobbjai között is túlsúlyban vannak a vidéki bábszínházak: A boldog herceg a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban, a Lúdas Matyi a pécsi Bóbita Bábszínházban készült; a Coraline a Budapest Bábszínházban látható.

A legígéretesebb pályakezdők a báb- és a prózai színházat képviselik, van közöttük színész és rendező is (Markó-Valentyik Anna, Tarnóczi Jakab, Vizi Dávid).

A Fábián Péter–Benkó Bence alkotópáros két minőségben, íróként (Eklektikon 2048) és rendezőként (Állami Áruház) is várhatja a díjátadót. Az Ügy című előadás kapcsán szintén két alkotói szerepben került a legjobbak közé Halas Dóra és Nagy Fruzsina: rendezőként, továbbá zeneszerzőként és jelmeztervezőként.

Eklektikon 2048. Fotó: Gálos Mihály Samu

Határon túli előadás idén nem szerepel a Színikritikusok Díjának várományosai közt, de Cári Tibor, Sebestyén Aba és Székely Csaba, a 10 alkotócsapatának tagjai izgulhatnak a szeptember 22-i jubileumi gálán, amely a nagyközönség számára nyilvános.

A díj várományosai, kategóriánként, ábécésorrendben ITT érhetőek el.

A Miskolci Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén Béres Attila igazgató kiemelte: május 5-től már 3400 bérletet váltottak (762-vel többet, mint az előző évad azonos időszakában). A 2018-2019-es évadban összesen 557 előadást tartottak a teátrumban, ebből közel 80 tantermi előadás volt (Pályaválasztás, Klamm háborúja). Ami a nézőszámot illeti, meghaladták a tavalyit, hiszen idén közel száznegyvenháromezer nézőjük volt, beavató és tantermi előadásokkal együtt ez a szám csaknem 148 ezer. A társulat tagjai számos szakmai elismerésben részesültek ebben az évben, a színház előadásai pedig minden fontos fesztiválra meghívást kaptak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!