Ugrás a tartalomra

Miskolcnak csak a fideszes demagógia jut

Buzafalvi Győző
Utoljára módosítva
2022. július 10. vasárnap 09:27
Elsőként adott interjút a Miskolci Naplónak Hegedűs Andrea, aki országos listán került be a parlamentbe. Frissiben számol be országgyűlési képviselői tapasztalatairól. Azért küzd, hogy a miskolciaknak is járjon a jólét, ne csak a fideszes városvezetésű településen élőknek.
Hegedűs Andrea országgyűlési képviselő | Fotó: Mocsári László

2002 óta önkormányzati képviselő, mostantól a parlamentben képviselheti Miskolcot. Miben változott az élete attól, hogy elfoglalhatta a 2. szektor 3.sor 1-es székét? Mi a legnagyobb problémája Miskolcnak?

Más a munkahelyem helyszíne, új kollégákkal dolgozom együtt, „kicsit” hosszabb az út a lakóhelyem és a munkahelyem között, de az alapértékek változatlanok. Miskolc lakosaiért dolgozom tovább. A 3-as számú önkormányzati egyéni választókerület után Nagy-Miskolcot, sőt adódik, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is igyekszem baloldaliként képviselni. Országgyűlési képviselőként a legjobban a tantestület és a tanítványok hiányoznak, de tartom velük a világhálón a kapcsolatot. Az eddigi főállású tanári és intézményvezető-helyettesi munkakör szüneteltetése is nemes célért történt. Őértük – pedagógusok, diákok – is dolgozom.

Önkormányzati képviselőként és pedagógusként nem tudtam hallatni a hangom a megalázóan alacsony tanári bérek miatt, a tanárhiány megállításáért, a közoktatás rendszerszintű változásaiért. Városom páratlan és egyedi természeti szépséggel van megáldva, emellett azonban több problémával kell szembenéznie: a legnagyobb a kormányzati elvonások, a Fidesz-érából megörökölt, kifizetetlen svájci frank alapú hitel, az ennek kiegyenlítéséhez szükséges hitelfelvétel bizonytalansága. Míg Debrecen 40 milliárdot kap negatív felhang nélkül, addig Miskolcnak csak a fideszes demagógia jut. A miskolciaknak is jár a jólét, nemcsak a debrecenieknek. További segélykiáltás érkezik a közösségi közlekedés terén a kormány által visszatartott támogatások miatt. Az egész várost érintik a víz-, és szennyvízhálózati anomáliák, a panel- és társasházak energetikai korszerűsítésének, az úthálózat fejlesztésének halaszthatatlansága. A legfrissebb deresre húzás pedig a rezsivédelem nélkül maradó önkormányzatok.

Egy felelős és törvényes kormány költségvetése megteremtené az önkormányzatok önálló gazdálkodásának feltételeit, megszüntetné az eladósodás újratermelődését. A meglévő bajokat tetőzi a 13 %-os infláció, stagfláció, extraprofitadó, az energiaárak és a 400 forint feletti euró. Élelmiszerdrágulás nehezíti meg a miskolciak életét is, az utóbbi évtizedek legnagyobb megélhetési válságával küzdenek. Senki nem tudja, hogy mennyit fizetünk holnap a kenyérért. A Fidesz a figyelemelterelés és a hárítás nagymestere. Az orbáni nyilatkozat szerint, ha nincs háború, nem lesz infláció, és lesz gazdasági növekedés. Ez a kijelentés nem állja meg a helyét! Nem a háború az oka a pénzromlásnak – ugyanis már évekkel ezelőtt elkezdődött a drágulás -, hanem a rossz gazdaságpolitika. Az elmúlt esztendők tapasztalata alapján tudjuk, hogy aminek az ára egyszer felment, az ott is marad.

Milyen célkitűzésekkel fogott bele május 2-án az országgyűlési képviselőségbe?

Kellő alázattal, szerénységgel szolgálni a városom, és határozott, céltudatos személyiségemmel ellensúlyozni a hamis szlogennel létrehozott 2/3-ot. Járni fogom szeptembertől a megyét, a várost és Miskolc agglomerációját. Gyűjteni fogom a kapott információkat, és azonnal tolmácsolni szeretném a parlamentben. Ritkán hallani arról, hogy egy országgyűlési képviselő rendszeres ütemtervvel fórumot és fogadóórát tart, nos én erre készülök. Feladatom a nagybetűs, valódi képviselet. A célokat, feladatokat az emberek diktálják nekem. Nem ők vannak értem, hanem én vagyok ő értük.

Ilyen rövid idő alatt is aktívabb volt, mint az előző "kollégái" éveken át, akik nem emelték fel a hangjukat a parlamentben Miskolcért. Ön eddig hatszor szólalt fel, két önálló indítványa volt és 2 nem önálló indítványa. Milyen témákat, ügyeket vetett fel eddig?

Ellenzéki listáról képviselem Miskolcot, ez sokat elmond. Sokszor szeretném megfogni a miniszterelnök palotája ajtajának a kilincsét városom érdekében, de ezt a kaput előlem és a velem azonos nézeteket valló emberek elől hét lakat alatt őrzik. Marad a szó és a magyar emberek meggyőzése arról, hogy mi a helyes út egy demokratikus és európaibb lét megvalósításához. Nem érzem szélmalomharcnak a felszólalásaimat a 135 fős fideszes túlerővel szemben, mert a legnagyobb ellenzéki pártra - a Demokratikus Koalícióra -, az ellenzékre szavazóknak igenis jár a képviselet a parlamentben. Mint ahogy a neve is mondja, valóban egy demokratikus légkör, kiváló szakpolitikustársak, jól szervezett csapat tagja lehetek; mint egy gördülékenyen, olajozottan működő óramű, olyan számomra a DK-frakció.

Egy hosszú listát készítettem városom égbekiáltó ügyeiről, és tervszerűen írom a felszólalásaimat a város lakosai nevében. Ilyen napirend utáni hozzászólás volt pl. a pedagógusok ügye, a víz- és szennyvízhálózat problémái, a közösségi közlekedés állami támogatásának megvonása, az Y-híd építésének folyamata közben a lakosságra nehezedő közlekedési nehézségek, az önkormányzati megszorítások. Terveim között szerepel a betegellátásért, az egészségügyi dolgozók nehézségei miatt, az óvodapedagógusokért, az egyetemi oktatókért, az idősekért, a környezetvédelemért, a klímavédelemért, a szociális gondok enyhítéséért, a panelprogram folytatásáért is szót emelni. A miskolci fideszes lobbierő hiányzik! A kormányhű képviselők sem önkormányzati, sem országos szinten nem teszik a feladatukat - pártérdekből -, hogy a megyeszékhely megkapja a jogosan járó forrásokat. Az ellehetetlenítés a céljuk.

Összeférhetetlenség miatt önkormányzati területén időközi választást írtak ki szeptember 25-ére. Van tétje a szavazásnak? Ön kinek adja át a stafétabotot, és miért neki?

Sokan nem tudják, hogy míg az önkormányzati képviselői feladat mellett lehet, addig az országgyűlési képviselői mandátum mellett nem lehet vállalni főállást. Így szüneteltetem a tanári munkám, és le kellett mondanom a körzetemről is. Természetesen a választásnak van tétje: egy stabilan megnyert egyéni választókerület megtartása. A hamis országos ígéretek helyett itt nem a fideszes szlogenek, hanem a helyi ügyek számítanak, és a képviselő személyisége sokat nyom a latba. A kormánypárt által indított önkormányzati képviselőjelölttel csak eggyel többen lesznek azok, akik kárt okoznak a miskolciaknak, akik hagyják, hogy elvegyék a miskolciak pénzét. Az a fontos, hogy mennyire agilis, elszánt az induló személy, mennyire lokálpatrióta, és mennyire elkötelezett szeretett városa és a körzete mellett. Arra hívom fel a választók figyelmét, hogy itt nem szabad megtörni egy 5 éves ciklust. A Velünk a Város nyert 2019-ben, így ennek a csapatnak kell együtt folytatnia a munkát. Judit ide tartozik, tehát az ő neve mellé javaslom a voksot letenni. Úgyis mondhatom, hogy a választókerületi „utódom”.

Sebe-Gazdig Judit személyében kiváló, talpraesett, szimpatikus közgazdászt támogat a Velünk a Város-frakció. Az országgyűlési választási eredmények körzetekre lebontott statisztikai adatai minimális eltérést mutatnak a 3-as számú választókerületben. Ez alapján a szeptember 25-ei időközi választás megnyerhető. Judit határozott, céltudatos személyiségével méltó ellenfele lesz a többi jelöltnek. Nagyon jó helyzeti előnnyel indul, hogy a két és fél éves önkormányzati képviselői tapasztalataimat átadom neki, így a választókerület problématérképét kiválóan fogja ismerni. Nem a nulláról indul majd a győzelem után. Tudatában lesz, hogy mi valósult meg eddig a körzetben, melyek a folyamatba helyezett ügyek, és milyen jövőbeli igényeket, terveket kell továbbvinnie.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!