Ugrás a tartalomra

Miskolcon az alkohol, a gyógyszer, a drog és a játék jelentenek gondot

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. november 24. szerda 11:11
Nem minden esetben látványos, de városunkban is élnek függőséggel küzdő polgártársaink. Éppen azért, mert a néhány szem előtt lévő extrém eseten kívül sokan még csak a szenvedélybetegségek egyéb formáit sem ismerjük, szakértőket kérdeztünk meg: az ellátási oldal tapasztalatai alapján milyen Miskolc nem tudományos igényű „függőségtérképe”?

A toxikus jéghegynek csupán a látható csúcsa, amikor katatón állapotban dülöngélő emberekkel találkozunk. A függőségek az élet számos egyéb területén is beköszönhetnek a leglátványosabbnak számító, legnagyobb médiateret kapó kábítószer-használat mellett.

Bármi, amit túlzásba viszünk

A Drogambulancia Alapítvány harminc éve működik Miskolcon, telephelyük jelenleg a Semmelweis Tagkórház oldalában található. Munkájuk a teljes Borsod-Abaúj-Zemplén megyét lefedi és kábítószer- mellett játék-, illetve szerencsejáték-függőkkel, valamint alkoholbetegekkel is foglalkoznak. A tényleges tevékenység része egyebek mellett a leszokást segítő metadon-program, pszichiáteri szolgáltatás, tűcsere, mentorálás, csoportfoglalkozás és a törvényileg kötelező elterelés is.

Dobos Tímea, az alapítvány elnöke úgy definiálja a szenvedélybetegséget, hogy azt bármi okozhatja, amit túlzásba viszünk. Ennek megfelelően eléggé tág a kategória: a fogyókúra vagy akár a testépítés is átbillenhet az egészségtelenség oldalára. Az alapítvány vezetője szerint nem kiemelkedően rossz a függőség-helyzet Miskolcon – viszont nem is jó.

Dobos Tímea; Fotó: Parai Roland

Játékszenvedély: a váratlan befutó

Hatalmas problémaként jelöli meg a játékszenvedélyt. Hiába nem érhetőek el már a kocsmákban a rablógépek, az interneten keresztül vagyonokat tudnak elkölteni az erre fogékonyak – elég hozzá egy okostelefon, hogy valaki mindenét elveszítse. „Ez ugyanolyan probléma, mint az alkoholizmus vagy a kábítószerfüggés.” – mondja Dobos Tímea, majd hozzáteszi: ennek a szenvedélynek azonban nincsenek felismerhető testi jegyei.

A kábítószerek viszonylatában az a tapasztalatuk, hogy a marijuana-használat a legelterjedtebb a klienseik körében. Ehhez hozzá kell fűzni, hogy a statisztikákba az is beletartozik, akit akár egyszeri használat miatt elterelésre az intézményhez irányítanak. Emellett vannak szép számmal kokaint és hallucinogéneket fogyasztó klienseik is. Továbbá Dobos Tímea tapasztalatai szerint komoly problémát jelent az olcsón beszerezhető, új típusú pszichoaktív szerek megjelenése a szegregátumokban.

Illusztráció; MiNap-archív; Fotó: Végh Csaba

Az alkohol és a gyógyszer együtt tarolnak

A Laurus Szociális és Kulturális Egyesület Szenvedélybetegek Nappali Ellátása intézménye Miskolc teljes területéről fogad ügyfeleket. Horváth Helga addiktológiai konzultáns elmondta, hogy tapasztalataik szerint a legnagyobb problémát az alkohol jelenti, amit a drog, majd a gyógyszer, végezetül pedig a szerencsejáték-függőség követ a sorban.

A kezelésben részesülő korosztály jellemzően 25 és 40 év közötti, „ez azonban nem fedi le a valós szerhasználók arányát” – utalt arra a szakember, hogy a statisztikákban csupán azok szerepelnek, akik kapcsolatba kerülnek az ellátórendszerrel.

Hozzáteszi, hogy a különböző szenvedélybetegségek között gyakoriak az „átjárások”, például az alkoholfüggők sokszor egyszerre gyógyszert – Rivotril, Frontin, Xanax… – is fogyasztanak. A probléma nem pécéz ki konkrét korosztályokat, társadalmi státuszokat, hanem általánosan jelen van.

Illusztráció; Fotó: DTX Barcelona

A játékszenvedély máshol is probléma

Horváth Helga egyetért, hogy évről-évre növekvő számban kerülnek kapcsolatba szerencsejáték-függőkkel; mára az ügyfelek mintegy 10 százalékát ők teszik ki. Ennek hátterében az online lehetőségek bővülése áll, ami tulajdonképpen bárki számára egyszerű hozzáférést biztosít.

Az alkoholfogyasztási trendekkel kapcsolatban megjegyzi a fiatalokra jellemző „rohamivást” – időszakosan aránytalanul sokat –, a kábítószerek tekintetében pedig jönnek vissza a „régi klasszikusok”, az új típusú pszichoaktív szerek felfutása úgy tűnik, véget ért.

A szakember megjegyzi, hogy ez utóbbi a leglátványosabb probléma, de nem a legsúlyosabb. A klasszikus részegség látványához már „hozzászoktunk”, az új szerek használói azonban ijesztőbbek. Holott az alkohol és a különböző gyógyszerek sokkal súlyosabb gondot jelentenek.

Hosszú évek kitartó „munkája” a kórházba kerülés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórház Pszichiátriai Osztály Addiktológiai Részlege a megyéből fogad szenvedélybetegeket, főként szerfüggőket: alkohol-, drog és gyógyszerhasználókkal kerülnek leginkább kapcsolatba, de viselkedési addikcióval a játékfüggők is megjelennek.

Szlivka Anna részlegvezető főorvos elmondta, hogy náluk általában pár hétig tartó „méregtelenítés” történik. „Mi elindítjuk a szenvedélybetegeket a felépülés útján” – fogalmaz, majd kifejti: ez azt jelenti, az egyén kitisztul annyira, hogy elkezdődjön a gyógyulása.

Szlivka Anna; Fotó: Beregi László

Legtöbben alkoholfüggőség miatt kerülnek be hozzájuk. Jellemzőjük, hogy egyre fiatalabbak (20-30-as korosztály) a betegek és a doktornő tapasztalatai szerint a nők száma is növekszik. Utóbbiak egyébként gyorsabban szoknak rá az italra és a szövődmények is hamarabb jelentkeznek náluk.

A kábítószerek tekintetében legtöbb páciensük az új típusú pszichoaktív szerek miatt kerül be hozzájuk. „Könnyen hozzáférhetőek és olcsóbbak, mint az alkohol” – sorolja a doktornő. Hozzáteszi, hogy a tizen-huszonéves korosztályra jellemzőek leginkább ezek a típusú drogproblémák.

A gyógyszerfüggők között sok nővel találkoznak a részlegen. Itt is elmondhatjuk, hogy könnyen hozzáférhető szerről van szó, emellett fontos, hogy a nyilvánosság számára nincsen feltűnő nyoma a használatnak. „Magyarországon sokan szednek olyan nyugtatókat és altatókat, amelyeket nem szabadna rendszeresen bevenni” – zárja Szlivka Anna a tapasztalatok ismertetését.

Illusztráció; MiNap-archív; Fotó: Juhász Ákos

Összegezve, az elmondottak alapján Miskolc más településekhez hasonlóan szembe kell nézzen a szenvedélybetegségek problémájával, azonban nem kirívóan rossz a helyzet. Az alkohol, a kábítószer, a gyógyszer és a játékfüggőség azonban olyan problémák, amelyekkel foglalkozni kell. Ezen dolgozik a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

(Borítókép: Illusztráció; Fotó: Recovery Centers of America)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!