Ugrás a tartalomra

Miskolcon az Ezüst Négyszög - nemzetközi tárlat a Galériában

Miskolct TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 09. péntek 15:18
Öt ország művészei alkottak ismét, melyből idén is közös kiállítás született. A tárlat 1994 óta fogja össze a Kárpátok Eurorégió alkotóit. A nemzetközi festészeti triennále művei szeptember 14-éig láthatók a Miskolci Galériában.
Fotógaléria: Végh Csaba

A tárlatnak a hívószava Európa jövője volt, vagyis egy elég tágan megfogalmazott tematika volt megadva. Az én művem is erre reagál, erre készítettem egy víziót – nyilatkozta Lenkey-Tóth Péter festőművész.

A képek különbözőek, méretük viszont egységes. 100x100-as festmények sorakoznak a falakon. Mind lengyel, ukrán, szlovák, román és magyar képzőművészek alkotásai. A tárlat 1994 óta fogja össze a Kárpátok Eurorégió festészetét.

- A kezdetektől a régiót szerettük volna összefogni. Az volt a célunk, hogy azok a művészek, akik ezekben az országokban dolgoznak, megismerjék egymást. A tárlat által nyomon követhető a régió festészetének jelenlegi helyzete, az alkotók egymást inspirálva mutatkoznak be, új ötleteket, új gondolatokat tudnak egymásnak is átadni – nyilatkozta  Andrzej Cieczynski, az Ezüst Négyszög 2018 – Kárpátok Régió Nemzetközi Festészeti Triennále kurátora.

A 100 festményből álló kiállítás három év után érkezett Miskolcra. Ezúttal is több magyar alkotó képe képviseli a hazai festészetet.

- Az, hogy ezeknek a művészeknek, akik ezekben a térségekben élnek, ez egy nagyon szép bemutatkozási lehetőség, de tulajdonképpen az összes országban, ahonnan a művészek érkeznek, ez a kiállítási anyag megfordul. Némelyik országban több helyszínen is, itt Lengyelországra gondolok, és ezen keresztül nagyon sok nézőhöz eljutnak ezek a művek – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Kónya Ábel, a Miskolci Galéria intézményvezetője.  

Az Ezüst Négyszög kiállítás szeptember 14-ig látható Miskolcon, majd a tárlat újabb állomása Nagyvárad lesz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!