Ugrás a tartalomra

Miskolcon a „First Aid Game – Életmentő Flipper”

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 27. péntek 14:47
A Kutatók éjszakáján, szeptember 27-én, mutatkozik be Miskolcon a „First Aid Game – Életmentő Flipper”. A játékosított szerkezet az újraélesztés technikájának helyes elsajátításában adhat jelentős segítséget: csak akkor enged hozzáférést a játéktérhez, ha a játékos elsajátította az elsősegélynyújtás legelemibb fogásait. Erre a flipper tetejére rögzített gyakorló fantomon használata ad lehetőséget. Ha sikeres rajta az újraélesztés, a játékos előtt megnyílik a gép tematikus játéktere, és megkapja megérdemelt jutalmát: megkezdődhet a megérdemelt játék.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete és partnere által kifejlesztett és elkészített First Aid Game a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának kérésére érkezett Miskolcra, és a humanitárius szervezet Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Szervezete működteti majd. A játékot az érdeklődők szeptember 27-én 17.00 és 22.00 óra között a campus főépületében próbálhatják ki.

Az újraélesztés technikáit – elméletileg – sokan ismerik, mégis kevesen mernék alkalmazni; a korábbi évek statisztikái szerint Magyarországon 1000 emberből mindössze 17-en nyilatkozták azt, hogy szükség esetén képesek lennének az újraélesztés gyakorlati kivitelezésére. Fontos tény, hogy Magyarországon évente több mint 20 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Az Országos Mentőszolgálat tapasztalatai alapján a halálozások több, mint kétharmada megelőzhető lenne, ha a laikusok időben megkezdenék az újraélesztést.

Ennek egyik lehetséges oka az, hogy a nyugati országokkal ellentétben hazánkban nem kap kiemelt szerepet az újraélesztés technikáinak minél szélesebb körű megismertetése.

Ezen szeretne változtatni a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete vadonatúj eszközével, a „First Aid Game”-mel. Az eszköz lényege, hogy a tantermi keretekből kilépve játékosabb formában, a szórakozás oldaláról közelíti meg ezt az – egyébként nyers, de életfontosságú – témát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!