Ugrás a tartalomra

Miskolcon járt a finn nagykövet

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 10. péntek 09:53
Az új városvezetéssel való ismerkedés és a Smart City fejlesztések adták az apropóját a Finn Köztársaság budapesti nagykövete miskolci látogatásának.
Markku Virri nagykövetet Varga Andrea alpolgármester asszony fogadta a Városházán | fotó: Mocsári László

Markku Virri nagykövet első alkalommal járt Miskolcon, ezért Varga Andrea alpolgármester röviden bemutatta a várost.

A nagykövet elmondta, hogy a Tampere és Miskolc közötti kiváló kapcsolat ismert a nagykövetség előtt, a magyarországi finn-magyar együttműködések között mind intenzitásában, mind minőségében kiemelkedő. Ezek további fejlesztéséhez a nagykövetség minden segítséget megad.

A nagykövet érdeklődésére tájékoztatást kapott Miskolc folyamatban lévő 11 Smart City fejlesztésével, valamint 2 nemzetközi projektben – Remourban és TRAM – történő részvételével kapcsolatban, amelyek során a város értékes, jól hasznosítható tapasztalatokhoz, jó gyakorlatokhoz jut. 

A Miskolcon is bevezetésre váró e-jegy kapcsán a nagykövet megjegyezte, ez jelenleg Finnországban is fontos projekt, és tapasztalataik szerint szinte lehetetlen úgy megvalósítani, hogy mindenki elvárásainak megfeleljen. Helsinkiben bevezették és máris megmutatkoztak a hiányosságok.

A nagykövet kifejtette továbbá, Finnország szeretne élen járni a Smart City fejlesztésekben és igyekeznek nemzetközi környezetben is tanulni. Miskolc ebben a körben is jól megállná a helyét, ezért a nagykövetség által február 20-án megrendezendő szemináriumra meghívja Miskolc alpolgármesterét és szakértőjét.

Finnország 2019 második felében betöltött Európai Uniós elnökségéhez kapcsolódóan rendelkezésre bocsájt egy mesterséges intelligenciával kapcsolatos online kurzust, amelyet minden uniós tagállam nyelvén elérhetővé tesznek. Ennek célja az EU állampolgárait bevezetni a mesterséges intelligencia mibenlétébe, lehetőségeibe. 

Úgy vélik, Európának nem szabad lemaradni a rohamosan fejlődő világ mögött. A téma a magyar kormány prioritásai közé is tartozik, ők is felfigyeltek a finn kezdeményezésre. Finnországban 2019 december közepe óta több mint 250 ezren végezték el a kurzust. 

A nagykövet a város támogatását kérte a kurzus népszerűsítésében, amelynek hozzáférhetőségéhez rövidesen további információt bocsájt rendelkezésre. 

További hírek

Olvasnivaló