Ugrás a tartalomra

Miskolcon is népszerűek az e-rollerek, de fontos a helyes használat

Miskolc Televízió / minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 30. péntek 10:52
Egy csapásra népszerű lett Miskolcon az elektromos roller. A közlekedési eszközt az utóbbi bő egy hétben rengetegen próbálták ki. Az e-roller egy ígéretes alternatívája lehet a környezetbarát közlekedésnek, de nem árt tisztában lenni a helyes használatával. 
Fotó: Juhász Ákos

Mint arról korábban beszámoltunk, a múlt hét közepén hosszas előkészítés után indult el a közösségi elektromos rollerezés Miskolcon. Több mint 180 ponton lehet bérelni a rollereket, és itt lehet velük parkolni is. A 330 járműből álló flotta e-rollerei okoseszközökre telepíthető alkalmazással bérelhetők. A szolgáltatást 18 évesnél idősebbek vehetik igénybe az applikáció telepítése után regisztrációval, bankkártya adat megadásával és az általános szerződési feltételek elfogadásával. Ebben szerepel az is, hogy aki e-rollerezni szeretne, nem fogyasztott alkoholt és betartja az alapvető KRESZ szabályokat is.

Az új szolgáltatásra nagyon sokan nyitottak Miskolcon, és egyre többen próbálják ki. - Fogorvoshoz megyek, úgy gondoltam, hogy kipróbálom az e-rollert. Jól megy, viszonylag gyors is, könnyű telepíteni az alkalmazást. Körülbelül 15 másodpercbe telt, mire rá tudtam ülni, nagyon gyorsan és könnyen el tudok jutni A-ból B-be – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak a forgatáskor éppen a belvárosban rollerező Kiss Zoltán

A KRESZ vonatkozó szabályozása ugyan még nem készült el, de annyi biztos, hogy elsődlegesen a kerékpárúton vagy kerékpársávon lehet vele közlekedni, ennek hiányában - mivel motor hajtja - az úttesten van a helye. A Miskolcon bérelhető elektromos rollerek sebességét 25 kilométer per órában szabályozták, de a sétálóutcán tíz kilométer per órára programozták a sebesség limitjüket. 

A szolgáltató azt javasolja, hogy az elektromos rollerekkel úgy közlekedjenek, mint egy kerékpárral, és vegyék figyelembe, hogy motor hajtja. 

„Ha van kijelölt kerékpárút, akkor ott közlekedjenek, hogyha pedig az útpálya alkalmas rá, akkor az úton. Ezek a rollerek maximum 25 km per órára vannak beállítva, ezért hogyha mondjuk az avasi lejtőkön jön lefelé, akkor sem fog tudni ennél gyorsabban menni egy rollerező sem. Ezek a járművek szoftveresen vannak visszafojtva” – hangsúlyozta Lendvai Tímea, a TIER képviselője. 

A Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője szerint a nyári vakáció idején sok gyerek biciklizik, és több fiatal közlekedik elektromos rollerrel is, mint az év többi napján, ezért ebben az időszakban több veszélyes helyzet alakulhat ki az utakon, amelyeket érdemes megelőzni.

- Ilyenkor tömegesen jelennek meg a közútjainkon, parkokban kerékpárral, illetve rollerrel a fiatalok. Az autóvezetők figyelmét szeretnénk felhívni, hogy adjunk elsőbbséget nekik. Tudatosítsuk magunkban, hogy itt vannak, vigyázzunk rájuk, hiszen a gyerekek a szabadidejükben, a vakáció felszabadult hangulatában nem biztos, hogy figyelnek – fogalmazott Simkó Imre, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. 

Pontos szabályozás még nincs, de az továbbra is igaz, hogy a kölcsönös odafigyelés és óvatosság a biztonságos közlekedés alapja.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!