Ugrás a tartalomra

Miskolcra ért a Startup Campus

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 16. szombat 13:59
Innovatív gondolkodásmódra ösztönözték a középiskolásokat is a Miskolci Egyetemen. Miskolcra ért a Startup Campus nevű országos roadshow, melyen inspiráló sikertörténeteket is bemutattak. Az eseményen elhangzott: a fiatalok számára különösen fontos az újító szemlélet, hiszen nagy részük olyan munkahelyen dolgozik majd, ami ma még nem is létezik.
Fotó: Végh Csaba

Novák Blanka még csak 19 éves, de már fontos kutatási eredményeket ért el. 2018-ban ő képviselte hazánkat a stockholmi Nobel-díj átadón.

- Egy ázsiai gyógynövényből fejlesztettem ki saját metódus alapján egy olyan kivonatot, amely rendkívül ellenálló, mely rendkívül hatásos egy ellenálló multidrog-rezisztens baktérium ellen, ez a pseudo mono seriginosa, 341 millió embert érint évente, ugyanakkor serkenti a jótékony baktériumok növekedését – avatott be kutatásai részleteibe az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny nyertese. Blanka szerint mindenkinek van egy jó ötlete, ami sikertörténet lehet. Ebben segít a Startup Campus is, amit a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogat.

- Fontos az, hogy megértessük velük minél hamarabb, hogy az innováció nem egy elérhetetlen dolog, a mindennapok része is lehet. Innovatív gondolkodásmóddal akkor is sikeresebbek lehetnek a fiatalok, ha amúgy nem alapítanak vállalkozást – fogalmazott Kölkedi Krisztián, a hivatal elnöki tanácsadója. 

A fiatalok nagy része olyan munkahelyen dolgozik majd, ami ma még nem is létezik, ezért is indult el az országos roadshow. - Tíz éve még nem léteztek Android vagy IOS fejlesztők, ahogy okos telefonok se voltak tizenkét éve. Gondoljunk abba bele, hogy csak ez az egy iparági változás mennyi új munkahelyet generál. Folyamatosan jönnek létre új munkahelyek, amelyekhez keresik a tehetséges fiatalokat – nyilatkozta Kovács Zsolt, a Startup Campus Hungary ügyvezetője.

A Miskolci Egyetem az innováció bölcsőjeként különösen számít az újító szellemű, kreatív diákokra, emelte ki a rektorhelyettes. - Az egyetemeknek az innováció motorjává kell válniuk. Ezt segíti, hogy az egyetemek fenntartója az Innovációs és Technológiai Minisztérium lett, és megvan az egyetemben az a potenciál, hogy az innovatív ötletekhez a technológiai és a tudományos hátteret meg tudja adni – hangsúlyozta Czap László. A roadshow az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny hírét is elhozta a miskolci diákoknak. A verseny győztese az ösztöndíjon túl a 2020-as Nobel-díj átadón is részt vehet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!