Ugrás a tartalomra

Mit tegyünk a nyesedékkel?

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. május 29. hétfő 12:28
Mit kezdjünk a metszésnél felgyülemlett nyesedékkel, a kiszáradás miatt kivágott tujákkal, fákkal? Égetni tilos, feldolgozni, komposztálni, illetve elszállíttatni szabad. Az ökomenedzser válaszol.
Fotó: fkf.hu

Olyan volt ez a tavasz, amilyen, a kerti munkákat mindenesetre el kellett végezni. Metszés, gallyazás, az elkorhadt, elszáradt, beteg fák kivágása - dolgos hétvégéken vagyunk túl, bőven ad munkát tavasszal akár egy kisebb kert is. A feladatok azonban nem érnek véget azzal, hogy rendet vágunk az ágak között: bizony kezdenünk kell valamit a nyesedékkel is, hiszen akár több zsákra való is összegyűlhet, ha nagyon megszalad a metszőollónk. Igen ám, de mit tehetünk?

Fotók: pixabay.com

Az első ötlet talán az, hogy a levágott gallyakból máglyát rakunk, és égetéssel gyorsan megszabadulunk a gallyaktól. Ez azonban nem jó ötlet, mert Miskolcon 2020 szeptemberétől tilos - sőt: pénzbírsággal is sújtható - mindenféle kerti hulladék égetése, figyelmeztet Hudák Katalin, a miskolci önkormányzat ökomenedzsere. Azt mondja, bőven van más megoldás: például egyszerűen a kert egy félreeső részében felhalmozzuk a nyesedéket, ahol szép lassan elkorhad, miközben életteret biztosít sünök, madarak számára. Vagy a levágott gallyakból sövényt, kerítést építhetünk, és karókat, futtató támokat is válogathatunk az ágakból borsó, bab mellé. Vagy éppen ágyások köré keretet fonhatunk belőlük. A rézsűk is védhetők ilyen módon, illetve magaságyásokhoz, dombos ágyásokhoz a vastagabb és vékonyabb faanyag különösebb aprítás nélkül egyaránt felhasználható. Aztán: fel is aprítékolhatjuk a gallyakat, és ezt már jóval kisebb helyen tudjuk tárolni. De talajtakarónak (mulcsnak) is kitűnő, hogy a talaj tovább meg tudja őrizni a nedvességtartalmát, ráadásul a faanyag lassú bomlása révén tápanyagot is biztosít a növények számára.

Fotó: pixabay.com

A tavasz végi, nyári időszakban keletkező zöld, lédús kerti hulladékot a faaprítékkal rétegezve jobb minőségű komposzt készíthető. A vastagabb ágdarabokat fedett helyen téli tüzelőnek is el lehet raktározni, hiszen a fűtési idényig lesz idő a száradásra, így télen nyugodtan élvezhetjük a kellemes meleget anélkül, hogy a levegőbe szennyezőanyagokat juttatnánk. Ha mindezeket kihasználva még mindig maradt „fölösleges” nyesedék, a Miskolcon található három hulladékudvarban leadható a szerves hulladék. A családiházas övezetekben áprilistól novemberig kéthetente rendszeresen igénybe vehető a zöldhulladék-szállítás is.

Az ökomenedzser felhívta arra is a figyelmet, hogy Miskolc idén is oszt ingyenesen komposztkereteket a HungAIRy LIFE IP támogatásával, a regisztráció folyamatos. Az ökomenedzser irodában pedig kérhető tanácsadás a témában.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!