Ugrás a tartalomra

Mivel készüljünk Valentin-napra?

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 12. péntek 20:21
A szerelmesek napjának is elnevezett angolszász ünnepnek ma már Magyarországon is hagyománya van. Nevezhetjük Bálint-napnak is, és ünnepelhetik nem szerelmesek is. A lényeg, hogy feldobjuk a hétköznapokat egy különleges programmal, amire gondolatban akár több napig is készülünk.

Szent Bálint, angolul Valentin, a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon e szentnek nem alakult ki jelentős egyházi kultusza. Az angolszász országokban február 14-én Valentine's Dayt tartanak a XX. század végétől.

A miskolci Avalon Nemzetközi Iskola egy angol oktatási elveken alapuló intézmény, ahol a szeretet és a barátság fontosságára hívják fel a figyelmet a Valentin-nappal. – Diákjaink és óvodásaink nagy izgatottsággal és teljes szívvel készítették el Valentin-napi kártyáikat osztály-, vagy csoporttársuk számára – nyilatkozta Oláh Tünde intézményvezető. – Reggel ezeket a kártyákat a nagy Valentin Postaládába gyűjtöttük be, és délután ebből húzták ki a gondosan elkészített üdvözletet, amit természetesen haza is vihettek emlékbe. A külföldi tapasztalattal rendelkező és az amerikai tanáraink is hasonlóan élték meg ezt a napot eddigi iskoláikban. Természetesen a gyermekek a Valentin-nap történelmi hátterével is megismerkedtek, így azt is tudják, hogy ez egy pogány eredetű ünnep, ami már a XIII. században a szeretet ünnepét képviselte.

Valentin-napra már hetekkel előre kínálják portékáikat az üzletek: csokoládék díszes csomagolásban, szívecskés páros ékszerek, pirosabbnál pirosabb lakásdekorációk vagy éppen érintésre ösztönző puha plüssök, amikhez csak úgy tapad a női kéz. Az ünnep egyik legfontosabb kelléke azonban a virág. – Nagyon sokféle vágott virág van hazai termelőktől: jácint fehérben, rózsaszínben és lilában is, tulipánok, nárciszok, íriszek – sorolta Demeter Ildikó, a Tizeshonvéd utcán található Demeter Virágüzlet tulajdonosa, utalva ezzel arra, hogy ma már nem feltétlenül vörös rózsával fejezik ki a szerelmet a fiatalok. – Van, aki egy vidám tavaszi csokrot állít össze kedvesének, hogy az a lakás dísze legyen. Ha mégis rózsát választ valaki, vehet színeset is. Sokan csak egyetlen szál virágért ugranak be üzletünkbe, mert sietnek, mások pedig szívesen bogarásznak közöttük, mire elkészül egy-egy csokor. Az a tapasztalatom, hogy ha hétvégére esik a Valentin-nap, nem szívesen mozdulnak ki meleg otthonukból az emberek, ha azonban hétköznapra, akkor útba ejtik a virágboltot, hogy ajándékul adják választottjuknak akár a tavasz hírnökeit. A vágott virágon túl készítünk ma divatos virágboxokat, és persze tudunk ajánlani cserepeset is, ami tartósabb, és akár többfélét is össze lehet ültetni egy kosárba, amit dekorálhatunk szívecskével – mondta a szakember, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a vágott virágot leghosszabb ideig úgy tudjuk frissen tartani, ha két-három naponta cseréljük alatta a tápsós vizet és azzal egy időben vissza is vágjuk szárukat.

Szerelmesek hétvégéjét is tartják az elmaradt Kocsonya Fesztiválra kínált remegő étkek mellett a Calypso Étteremben, ahol elvitelre csomagolt ételekkel és fotósarokkal várják a párokat pénteken, szombaton és vasárnap. – Hölgyeknek szerelmi bájlevest kínálunk, amiben málnakrém és túróhab hat az ízlelőbimbókra – mondta Deutsch Miklós tulajdonos. – Főételként Csirke à la Valentinát találtuk ki, ami egy baconbe bugyolált töltött csirkemell blansírozott zöldségekkel. Az uraknak előételül szárnyas májpástétom lesz borkocsonyával Szárnyaljunk együtt néven. A folytatásban Szűz à la Valentin, ami göngyölt szűz hordó burgonyával és marinált zöldségekkel. Végül Ámor nyila a desszert, ami Sacher tortácska szívzselével – sorolta a tulajdonos, aki elárulta, szelfit készíthetnek szerelmes párok a teraszon létrehozott díszletben, hogy maradandó és vidám élmény legyen idén is a Valentin-nap.

Az Étrend'i is leveszi a főzés terhét a párok válláról. Glutén- és laktózmentes ételeikkel szeretnének romantikus pillanatokat varázsolni a szerelmesek napjára. – Kétféle sültes tállal készülünk – mondta Girhiny Péter tulajdonos, szakács. – Az Összebújóson csupa finomságok vannak: mozarellás-paradicsomos és sörtésztában sült csirkemell, baconbe tekert sertésszűzérmék, rántott karfiol párolt jázminrizzsel és fűszeres tepsis burgonyával. A Romantika tálon pedig mézes-sörös csirkecomb, barbecue omlós sertésszelet, házi pestós csirke és rántott gomba található az imént említett köretekkel. Desszert gyanánt kétszemélyes Isteni finom somlói tálakat készítünk. A megrendelők között ajándékokat osztunk ki, egy szál vörös rózsát vagy egy üveg édes pezsgőt. Vasárnap délután 2-től este 8-ig szállítjuk ki az ételeket előre egyeztetett időpontban, Miskolcon belül díjtalanul.

Van, aki a tárgyi ajándékot részesíti előnyben, más meg élményt szeretne nyújtani ezen a napon. Nyilván könnyebbség, ha rendelkezésünkre áll egy tucat wellness-lehetőség, szolárium, masszázs- vagy szépségszalon. A pandémia miatt azonban számos hely nem üzemel.

A Szentgyörgy úton található White Lady Salonban még nyereményjátékkal is várják a Valentin-napozókat. – Szemöldöktetoválást sorsolunk ki – mondta Papp Andrea tulajdonos, mesterkozmetikus. – Férfiaknak nyújtunk segítséget ajándékozás terén egy női arckezelésre szóló utalvánnyal. A bőrmegújító kezelésünkből is sok kedvezményt adunk most. Télen azért fontos figyelnünk a bőrünkre, mert a kinti hideg és a fűtési szezon száraz melege is tönkreteszi. Hidratálással vissza kell pótolni a vizet. Ráadásul nem mindegy, milyen kozmetikumot használunk, érdemes szakember véleményét kikérni a bőrtípusnak és az évszaknak megfelelően. Az arcot és dekoltázst is érintő csokoládémasszázsunkat sokan kérik most, ami amellett, hogy élményt nyújt, tele van ásványi anyagokkal.

A napfény nélküli és a hideg időjárás nem tesz jót a léleknek, akár szezonális depresszió is kialakulhat. Ennek ellensúlyozására találunk ki újabb és újabb ünnepet, hogy feldobjuk a szürke hétköznapokat. Éljünk a lehetőségekkel és ne sajnáljuk sem párunktól, sem magunktól az öröm perceit! Boldog Valentin-napot mindenkinek!

További hírek

Olvasnivaló