Ugrás a tartalomra

A modern pszichoterápia előfutárának állíthat jövőre emléket a város

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. december 19. hétfő 13:19
Jövőre lesz százötven esztendeje, hogy Ferenczi Sándor megszületett. Hétfőn Miskolc főépítésze a világhírű orvos és pszichoanalitikus szülővárosába ellátogatott mexikói kutatóval egyeztetett a közelgő évfordulóról.
Fotó: Horváth Csongor

Ferenczi Sándor apjának jól menő könyvesboltja volt a mai Széchenyi utca 13. alatti épület helyén. Afölötti lakásukat 1963-ban bontották le. 1987-ben azonban tévesen azonosították a családi fészket, így jelenleg a Jókai Mór utca 15. szám alatt található a mementó. Emlékét szülővárosában a róla elnevezett egészségügyi technikum és a Szinvát keresztező diósgyőri utca őrzi. Ezt kívánja bővíteni a város – 2023 nyarán ugyanis másfél évszázada lesz annak, hogy Ferenczi Sándor meglátta Miskolcon a napvilágot.

Ferenczi Sándor Sigmund Freud egyik legközelebbi munkatársa és barátja volt. Lényeges szerepet játszott a nemzetközi pszichoanalitikus mozgalom megszervezésében. Megfigyelései, kísérletező hozzáállása a modern pszichoterápia előfutárává tette, gondolatai progresszív irányba mozdították el a kor pszichoanalitikus elméleteit. A lélekelemzés „budapesti iskolájának” rangját mindmáig az ő neve fémjelzi.

A jubileum jelentőségét igyekezett nyomatékosítani a városháza számára a fővárosi Ferenczi Sándor Egyesület közelmúltbéli írásos megkeresése is. Sőt, hétfőn egy Berlinben élő, mexikói születésű pszichoanalitikus és klinikai pszichológus is felkereste Ferenczi Sándor szülőházának helyét. Irayetzin Hernández gyakorta fordul meg hazánkban, így nem először járt a borsodi megyeszékhelyen sem. A magyar tudós hagyatékát ápoló kutató a belvárosban ejtett séta közepette emlékeztette a helyi szakembereket a jövő júniusban Magyarországon tartandó nemzetközi pszichoanalitikus konferenciára, melyre akár – vélekedett – Miskolc is rá tudna csatlakozni.

Kiváltképp, ha addigra kialakítanának egy, a Ferenczi-örökségre emlékeztető térrészt. Konkrétumokkal stábunk érdeklődésére egyelőre nem tudott szolgálni Szunyogh László, ám a városi főépítész leszögezte, az elkövetkező hónapokban azon fognak dolgozni, hogy a munkásságáról világszerte ismert miskolci pszichoanalitikusra méltó módon hívják fel az ideérkezők figyelmét. Így kérdéses még, hogy a Széchenyi utcai ház homlokzatára vagy amögé, a szülőház eredeti helyére kerül-e majd ki az emléktábla – miként arra is rövidesen fény derülhet, milyen további ötletek és tervek merülnek majd fel az udvarral kapcsolatban. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!