Ugrás a tartalomra

Mókusbébiket mentettek

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2021. március 31. szerda 09:23
Három óra leforgása alatt három árván maradt apró mókust mentett meg a Mályi Madármentő Állomás vezetője. Kettőt a Park utcából, egyet pedig Diósgyőr környékéről fogadtak be. Azóta eltelt egy hét, és a kis állatok jól fejlődnek. A tervek szerint nyár elején már új lakhelyüket, Miskolctapolcát is elfoglalhatják.
Forrás: facebook.com

A madármentőket csütörtökön több helyről riasztották, magára maradt kismókusokhoz. A most megmentett picik két különböző fészekből eshettek ki. Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke elmondta, mind a három mókus nagyon rossz állapotban érkezett. – Ki voltak hűlve, nem tudni, mióta feküdtek ott, nem tudni, leestek-e. Ráadásul kettőnek az orra is vérzett, tehát valószínű, hogy három-négy métert zuhanhattak valahonnan. Úgyhogy az első pár nap kritikus volt náluk. 

A kicsik azóta jól vannak és gyorsan fejlődnek. Társaikhoz hasonlóan már most ügyesen kapaszkodnak és nagyon fürgék, igaz, még csak gondozójuk körül. Speciális tápszert kapnak, de az idő előrehaladtával a szilárd táplálékot is kóstolgatják majd. A picik két hónapig még biztos, hogy az állatmentőknél maradnak, utána visszaengedhetik őket a természetbe. Lesz egy elvadítási folyamat, ha már nagyobbak lesznek: kikerülnek egy röpdébe, és ott már nem foglalkoznak velük. Már nem kézből kapják majd az élelmet és nem érintkeznek közvetlenül az emberrel. Így önállósodhatnak.

Az európai vörös mókusok egyébként Európában és Ázsiában honosak. Átlagosan 4-6 évig élnek és nem alszanak téli álmot. Világszerte védett állatok, így természetvédelmi értékük eléri a 25 ezer forintot.

Képaláírás a következő volt: Amikor a kismókus evés után még szopizza az ujjad és elalszik a kezedben. Ezekért a pillanatokért érdemes élni.

További hírek

Olvasnivaló