Ugrás a tartalomra

Mosollyal a zöld jövő felé

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. november 11. szerda 17:24
Száz darab szelektív hulladékgyűjtő edényt kapott a Polgármesteri Hivatal, ötszáz az iskolákba kerülhet.


Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet idén november végén, 21-29. között rendezik meg: a szervezők a hulladékok csökkentésére, az újrafelhasználásra és az újrafeldolgozásra hívják fel a figyelmet.

Fotó: Juhász Ákos

A programra szeretné felhívni a figyelmet a miskolci önkormányzat is: a Polgármesteri Hivatalban 100 szelektív hulladékgyűjtő pontot létesít, melyhez MiReHu Nonprofit Kft. – mint Miskolcon hulladékgazdálkodási közszolgáltatást alvállalkozóként is ellátó önkormányzati tulajdonú vállalkozás –biztosítja az edényeket. A hivatalban egyébként jelenleg is működik szelektív hulladékgyűjtés, ami, az új edényekkel kiegészülve egy egységes rendszerben ölt majd formát.
- Az átadott edények beszerzését hosszas piackutatás előzte meg, mivel a kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy strapabírók és egyszerűen tisztíthatóak legyenek – Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

– A kiválasztott gyűjtőedény 42 literes, alapanyaga polipropilén, keményműanyag, ami 100 százalékban újrahasznosítható. Kompakt méretéből adódóan önállóan, de gyűjtőszigetbe csoportosítva is kiválóan alkalmazható az intézményi szelektív hulladékgyűjtésben.

Szelekt smile

Mivel Miskolcon a csomagolási hulladékok gyűjtése (papír, műanyag, fém) egy gyűjtőedényes rendszerben történik, így az önkormányzat és az oktatási intézmények eszközeit is ehhez a rendszerhez igazodva feliratozták. A helyes hulladékgyűjtés támogatására a gyűjtőedényeket hangulatjeles matricával látta el a MiReHu, innen kapta a nevét a program is: Szelekt smile – Szelektálj! A zöld mosolygós fej mellett jelzik, miket lehet beledobni, míg a piros szomorú smile mellett azoknak a hulladéktípusoknak a neve látható, amit nem szabad ezekben az edényekben gyűjteni. Ez az egyszerű megoldás talán az iskolás gyerekek számára is könnyebben megjegyezhetővé teszi, mit és hová dobjanak, a program következő szakaszában ugyanis ők jelentik majd a „célközönséget”.

- Az önkormányzattal közösen korábban már indítottunk egy programot, amiben szelektív edényeket osztottunk. Ezt szeretnénk kibővíteni, új szintre emelni azzal, hogy az iskolák számára indítunk egy programot. Csütörtökön felkerülnek a MiReHu oldalára a pályázati feltételek: elsősorban miskolci általános és középiskolák pályázatát várjuk november 21-29. között – tájékoztatott Ladányi Roland, aki azt is elmondta, hogy a most átadott gyűjtőkön kívül van még 500 darab szelektív edény a telephelyükön. – Meglátjuk, mekkora lesz az igény, annak tükrében lépünk tovább Miskolcon vagy akár a vidéki önkormányzatoknál.

Zöld hivatal

A szelektív hulladékgyűjtő edényeket Ignácz Dávid Miskolc Polgármesteri Hivatalának jegyzője vette át. Elmondta: a Nagy-Miskolc program keretében a Polgármesteri Hivatal is törekszik a környezettudatosságra, „zöldítésre”, a MiReHu felajánlásával a mai napon e felé tettek egy újabb lépést. A Hivatalban keletkező hulladékot mától szelektíven gyűjtik, a hulladékgyűjtő edények az irodákban és közösségi helyiségekben - például konyhákban - helyezik el.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!