Ugrás a tartalomra

Munkahelyi kamerás megfigyelés

Strassburger Gyula ügyvéd
Utoljára módosítva
2022. november 13. vasárnap 14:28
Miskolci olvasónk levelében leírta, hogy új munkahelyen dolgozik, ahol kamerák vannak felszerelve. Mikor kérdezte erről felettesét, azt a választ kapta, hogy a teljes munkavégzést folyamatosan ellenőrzik. Kérdezi olvasónk, hogy ehhez joga van-e munkáltatójának?

A munkáltatói ellenőrzés akkor tekinthető jogszerűnek, amennyiben az a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges és a cél elérésével arányos.

A Munka törvénykönyve szerint, a munkaszerződés alapján a munkavállaló köteles a munkáltató irányítása szerint munkát végezni. A munkavállaló köteles munkaideje alatt - munkavégzés céljából - munkára képes állapotban a munkáltató rendelkezésére állni.

A munkáltató a munkavállalót, a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti. Fontos szabály, hogy a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető.

A munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell az adatkezelés lényeges követelményeiről. Ha a tájékoztatás szóbeli, akkor a munkáltató részéről a tájékoztatás tartalmának jövőbeni bizonyítása nehézkes lehet, ezért írásban célszerű ezen tájékoztatásokat rögzíteni.

Az adatkezelés akkor jogszerű, ha a munkáltató az adatkezeléssel kapcsolatban betartja az általános adatvédelmi rendelet alapvető rendelkezéseit, - többek között- a célhoz kötött adatkezelés, a tisztességes adatkezelés, valamint az adattakarékosság elvét.

Jogellenes az olyan elektronikus megfigyelőrendszer alkalmazása, amely alkalmas a munkavállalók és az általuk végzett tevékenység állandó jellegű megfigyelésére Ez alól vannak kivételek, például, ilyen eset, ha a munkavállaló élet- és testi épsége közvetlen veszélyben lehet.

A megfigyelés abszolút tilalma érvényesül az öltöző, és a zuhanyzó, valamint az illemhelyiségek vonatkozásában, továbbá, a munkaközi szünet eltöltésére kijelölt helyiségekben.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!