Ugrás a tartalomra

Mutatjuk, kik és mikor vizsgálják be gombáinkat a Búza téren

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 10. csütörtök 12:00
A csapadékos őszi hetek kiváló táptalajt biztosítanak a gombáknak. Ugyanakkor aki kevésbé rutinos a fajta meghatározásánál, az bizony nem spórolhatja meg a szakértői véleményezést. 
Fotók: Mocsári László

Lapunk tavaly nyáron írt arról, hogy néhány évtizeddel ezelőtt a Búza térin kívül a Vasgyári piacon, Miskolctapolcán, a „Bükk kapujában” és egy időben Lillafüreden is bevizsgáltathattuk kosarunk tartalmát. Ezek megszűnésével a gombagyűjtők száma azonban nem csökkent, sőt, szakértői beszámolók szerint térségünkben az utóbbi időben jelentősen meg is nőtt.

A vizsgálóhelyek hiányával kapcsolatos akkori panaszok megszaporodását látszott megalapozni az a tény is, hogy gombából időnként rendkívül sok terem, így csúcstermés idején a vizsgálók is túlterheltek. Pláne úgy, hogy a munkavállalók feladatkörébe a gombavizsgálaton túl további teendők is beletartoznak: nyilvántartásokat vezetnek, elszámoltatási feladatokat látnak el – jóllehet, a lakossági ellenőrzés mindvégig prioritást élvez náluk.

Habár a Búza téri piacot üzemeltető Miskolci Piac Zrt. már tavaly is minden erejével azon volt, hogy kielégítse az igényeket, egyik szakemberük kényszerű távolléte mindössze heti háromnapos nyitvatartási időre szabta lehetőségeiket.

Mostani megkeresésünkre a cég irodavezetője elmondta: azóta sokat javult a helyzet, ennek köszönhetően zavartalanul működnek. Szegediné Körmöndi Lilla hozzátette, jelenleg két gombavizsgáló dolgozik a piacon: Herman Dezsőné a vásárcsarnok területén hétfőtől szombatig 5:00-től 12:00 óráig; Dávid Róbert az őstermelői piacon kedden és szerdán, illetve pénteken és szombaton 7:00-től 12:00 óráig várja a bevizsgálandó gombákat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!