Ugrás a tartalomra

Művházat venne? Épp van egy eladó Újdiósgyőrben

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. február 22. szerda 13:16
Alig többért öné lehet, mint egy középkategóriás családi ház Miskolctapolcán.

Néhány nappal ezelőtt tette közzé az egyik ingatlanközvetítő portál a hirdetést, mely szerint eladóvá vált egy nagy múltú művelődési ház Miskolcon. Mint írják, az épület hasznos alapterülete több mint 1900 négyzetméter; két részből áll, az utcafronti részt 1936-1940 között, a másodikat - amely az eredeti épület mögött található - az 1960-as években építették. Az ingatlanban egyebek mellett klubhelyiség, 300 fő befogadására alkalmas színháztér, könyvtár, balett-, olvasó- és ifjúsági terem is helyet kapott. 

A hirdetés szerint a művelődési ház műszaki állapota megfelelő, de részleges felújításra szorul. Nagyobb beruházású felújítás 2010-2015 között történt, a meglévő palafedésű tető megtartása mellett, bitumenes zsindelyfedést kapott az épület. Ekkor cserélték le a régi nyílászárókat is műanyag, hőszigetelt üvegezésű ablakokra.

A képekből gyorsan kiderül, hogy a Bartók Művelődési Házról van szó. A korábban „Vasas otthonként” ismert épületet 1936-ban kezdték el építeni az Andrássy Gyula utcán egy munkásotthon helyére. A művelődési ház homlokzata mit sem változott az utóbbi több mint nyolcvan évben.  

„A bejárat láttatja a belül tágas előcsarnokot, a fölötte kialakított ötszáz fős nagytermet. Az épület közadakozásból készült el, s énekkarnak, színjátszóknak, mozgalmi rendezvényeknek éppúgy helyet adott, mint a 17 000 kötetes könyvtárnak. 1955-ben, a Bartók-év tiszteletére került fel az új név a bejárat feletti homlokzatra: „Lenin Kohászati Művek Bartók Béla Művelődési Háza”. 1959-ben a kohászati üzemek pénzén teljesen felújították, s a telken új épületszárnyat emeltek. 1964-ben a Bartók Béla és a Szinvavölgyi Művelődési Házat egyesítették, s ekkortól Diósgyőri Vasas Bartók Béla Művelődési Ház lett az új név” – mutatta be Dobrossy István lapunk Akkor és most rovatában még 2012-ben az épületet. 

Vas- és fémmunkások Otthona Újdiósgyőrben

Az ingatlan a Vasas Szakszervezeti Szövetség tulajdonában van, napjainkban a Bartók Béla Művelődési Ház egyesületként működik az 1940-ben átadott épületben​​​​. Mint honlapjukon a művházról írják, az „építését követően az ezredfordulóig tevékenysége és működése szorosan kötődött a Diósgyőri Kohászathoz és az ott dolgozókhoz. A második világháborút követően Miskolc város kulturális történetének meghatározó intézménye volt. Az itt foglalkoztatottak kerültek át a város újonnan épült művelődési házaiba, városi, megyei művelődési osztályra”.

A Győri kapu és Újdiósgyőr határán elhelyezkedő épületet potom 125 millióért hirdetik, így aki lát benne fantáziát, már 65 ezer forintos négyzetméteráron hozzájuthat az ingatlanhoz

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!