Ugrás a tartalomra

Múzeumi kincsek a virtuális térben

Horváth Szabolcs
Utoljára módosítva
2020. május 13. szerda 12:05
Eddig az intézmény által kevésbé alkalmazott megoldásokkal szeretné elérni látogatóit a Herman Ottó Múzeum addig is, ameddig újra kinyithatnak.
Érdekes tárgyak különleges történeteit mesélik el a filmekben, amelyeket most forgatnak. (Fotó: Mocsári László)

A Herman Ottó Múzeum a kényszerű bezárást igyekszik a maga javára fordítani. Most valósítják meg egy korábbi dédelgetett tervüket, amelynek keretében számos hosszabb-rövidebb kisfilmet készítenek el, virtuális tárlatvezetést forgatnak le. „A filmek terve korábban is az asztalon volt már, ám a jelenlegi helyzet felgyorsította ezt a folyamatot – mondta el érdeklődésünkre dr. Szolyák Péter, a múzeum megbízott igazgatója. – A múzeum minden kiállítóhelyét kénytelenek voltunk bezárni, ami egyrészt azt jelentette, hogy a látogatók nem tekinthetik meg a tárlatainkat, másrészt a kollégáink szabad kapacitását is másként oszthatjuk be. Így szinte adta magát, hogy most készítsük el ezeket a filmeket.”
A közönség igényei, elvárásai folyamatosan nőnek, és ezt a filmek forgatásánál sem hagyhatták figyelmen kívül. „A digitális felületek, az internet használata ma már mindenki számára megszokott, sőt a mostani járvány alatt még inkább fontos lett. Ha bármilyen új attrakciót szeretnénk eljuttatni a múzeum iránt érdeklődőkhöz, illetve új nézőket is meg akarunk szólítani, akkor ahhoz valamilyen egyéni megoldást kell találnunk, amire tényleg odafigyelnek. A most elkészítendő filmek segítségével saját stílusunkat is szeretnénk megtalálni, ez most számunkra még a kísérletezés időszaka. Ahogy mondani szokás az újságírás kapcsán: a téma az utcán hever. A mi esetünkben úgy fogalmazhatnék, hogy a témák a gyűjteményeinkben vannak, csak meg kell találni azokat, amelyekre tényleg kíváncsiak a nézők. Ezekben a napokban a néprajzi tárunk anyagából forgatunk: bemutatunk Miskakancsót, festett ládát, matyó népviseletet és egy pásztortarisznyát. A múzeum különböző táraiban (néprajzi, történeti, régészeti, képzőművészeti, ásványtár) rengeteg különleges tárgy vár arra, hogy életre keltsük érdekes és izgalmas történeteiket, felfedjük kisebb-nagyobb titkaikat. Az alapanyag és az alap technika tehát adott, most elsősorban rajtunk múlik, miként sikerül mindezt megvalósítanunk.”

muzeum,filmezés,

A múzeum szakemberei egyéb módszereket is alkalmaznak ahhoz, hogy a digitális térben is kiszolgálhassák az érdeklődőket. „Megkezdtük a kiállítóhelyeiken virtuális tárlatvezetések forgatását, ezekből már láthattak néhányat a miskolciak a Város Napja alkalmából. A Pannon-tenger Múzeum állandó tárlatait sorozat formájában tesszük közzé. A kollégáim már készítettek két virtuális kiállítást is, A juhásznak jól van dolga, illetve Húsvét napjára, piros hajnalára címmel, amelyek a közelmúltban megújult honlapunkon tekinthető meg. Felkérést kaptunk, hogy vegyünk részt a Mozaik Múzeumtúra május 18-i, rendhagyó edukációs napján, amelyet a Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából tartanak. A szervezők szerint eddig több mint 11 ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelyet első alkalommal 2017-ben rendeztek meg, és amelyhez most húsz múzeumot kértek fel.  A kezdeményezés lényege, hogy a felső tagozatos általános iskolások számára könnyen fogyasztható oktatási applikációkat, videókat, színes feladatokat készítenek a résztvevő magyar múzeumok, amelyekből a regisztrált résztvevők válogathatnak.  A kínálatot egy virtuális órarendbe rendezik, így a pedagógus folyamatosan tájékozódhat a tartalmakat illetően. Mindegyik múzeum kap egy aloldalt a Múzeumtúrán belül, amelyen a saját tartalmai jelennek meg, és a klikkelések számából lehet majd következtetni arra, egy-egy tematika mennyire keltette fel a pedagógusok és a diákok figyelmét, mennyire vált ténylegesen hasznossá.”

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!