Ugrás a tartalomra

MVK: zöldúton Miskolcért

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 29. vasárnap 11:03
Miskolc közösségi közlekedése új szintre lépett az MVK Zrt. környezettudatos fejlesztéseivel. A közlekedési vállalat több mint egy évtizede elkötelezetten dolgozik azon, hogy hozzájáruljon a klímavédelemhez, és fenntarthatóbbá tegye a város közlekedését.

2016-ban 75 sűrített földgázüzemű (CNG) autóbusz érkezett az MVK autóbusz flottájába, amelyek jelentős mértékben csökkentették Miskolcon a károsanyag kibocsátást, hiszen ezek a környezetkímélő járművek ugyanennyi dízel üzemű autóbusz váltottak ki a városi közlekedésben.
 

Zöld Busz Program – a tisztább jövőért

A fejlesztések egyik mérföldköve a Zöld Busz Program volt, amelynek keretében az MVK 2021-ben sikeresen pályázott támogatásra. Ennek révén 2022-ben 10 elektromos autóbuszt szereztek be, amelyek helyben nem bocsátanak ki káros anyagot, minimális zajjal közlekednek, és jelentős mértékben hozzájárulnak a város levegőminőségének javulásához. Az autóbuszokhoz szükséges töltési infrastruktúra is megépült, amely egyszerre 10 jármű egyidejű töltését biztosítja.

A modern autóbuszok nem csak a környezetet kímélik, hanem az utasok és a járművezetők kényelmét is szolgálják. Az utasok különösen kedvelik a kényelmes üléseket, a csendes utazást és a sok praktikus funkciót, mint például a beépített USB-töltők. Az MVK saját szakemberekkel végzi az autóbuszok karbantartását, így a járművek gazdaságos működtetése is biztosított. A buszok alacsony üzemeltetési költségei évente 200 millió forintos megtakarítást eredményeznek, míg az elmúlt két évben összesen 2734 tonna szén-dioxid kibocsátását sikerült elkerülni.

A buszflotta fejlesztésének következő lépcsőfoka 2023-ban valósult meg, amikor 6 CNG üzemű midibuszt állt forgalomba.

Jelenleg három pályázat elbírálása van folyamatban, az MVK bizakodva várja a pozitív támogatói döntést. Az MVK Zrt. a Zöld Busz Program 2024-es pályázatain keresztül négy csuklós és egy hidrogén meghajtású, kibocsátásmentesen üzemeltethető autóbuszt kíván beszerezni. Ezekkel a járművekkel egy EURO3-as szóló dízel autóbuszt, valamint négy csuklós dízel buszt váltanak ki – tudtuk meg Demeter Péter vezérigazgatótól.
 

A jövő útján: hidrogénhajtású buszok és teljes dekarbonizáció, napelem

Az MVK jövőbeni tervei továbbra is a fenntarthatóság jegyében zajlanak. A vállalat dekarbonizációs tervet dolgozott ki, amelynek célja, hogy Miskolc közösségi közlekedése minél előbb teljesen környezetbaráttá váljon.

A 2025-ös évben már hidrogén üzemanyagcellés buszok is csatlakozhatnak az autóbusz-flottához, a tervek szerint 2030-ra valamennyi dízelüzemű járművet környezetbarát buszok váltják ki és 2035-re a teljes flotta károsanyag-kibocsátás nélkül fog üzemelni. Az átállás folyamatosan zajlik, amelynek során újabb elektromos és hidrogénhajtású buszok kerülhetnek forgalomba.

Az MVK számára nem csak a technológiai előrelépés a fontos, hanem az is, hogy Miskolc lakói számára tisztább, kényelmesebb és élhetőbb környezetet teremtsen. Az új buszokkal és a folyamatos fejlesztésekkel a város közlekedése egyre fenntarthatóbbá válik, és hozzájárul Miskolc versenyképességének növeléséhez. Miskolc közlekedése tehát nemcsak zöldebb lesz, hanem élhetőbb is, mindannyiunk javára.

A Zöld Busz Program keretében várhatóan megjelenik 2024-ben a HUMDA Zrt. által kiírandó „Elektromos autóbuszok üzemeltetéséhez kapcsolódó napelemet, energiatárolót és energiamendzsment rendszert együttesen tartalmazó komplex energetikai rendszer megvalósítása a Zöld Busz Program keretein belül beszerzésre került vagy kerülő töltőinfrastuktúrához kapcsolódóan” elnevezésű pályázati felhívás.  Az MVK Zrt. pályázatot kíván benyújtani napelemes kiserőmű létesítésére, melyhez az előkészületek (előzetes felmérés, megvalósíthatósági tanulmány, tervezés, engedélyezési eljárás) folyamatban vannak – számolt be Demeter Péter vezérigazgató.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!