Ugrás a tartalomra

Nagy bajban vannak a kisboltok

atv.hu
Utoljára módosítva
2022. november 11. péntek 15:58
A kisboltok nem tudnak az egyéb termékeken nagyobb árrést alkalmazni. Az ársapkás termékek minimálisan segítik az infláció visszaszorítását. Az egyeztetések folynak a kormánnyal.

Mint ismert, a friss tojás és az étkezési burgonya bruttó kiskereskedelmi árát a 2022. szeptember 30-i áron maximálják. Nagy a probléma az ágazatban, már 10. hónapja tart a hatósági ár az élelmiszerekre kiterjesztve, az eddigi 7 termék 2 termékkel bővült - erről Neubauer Katalin Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára beszélt az ATV Start című műsorában. Azt tapasztalják az elmúlt hónapokban, hogy a hét termék minimálisan segíti az infláció visszaszorítását, a legnagyobb probléma a kisboltokban van, mert egy kis alapterületű üzletben, kisebb árbevétellel, kisebb választékkal dolgoznak és nincs arra lehetőségük, hogy a költségeik fedezése érdekében az egyéb termékeken nagyobb árrést alkalmazzanak.

- A hatósági ár hónapok óta arról szól, hogy veszteséggel árul a kereskedelem, aki csak most lesz érintett ebben, azt fogja tapasztalni, hogy alacsonyabb áron kell értékesíteni a terméket, mint amennyiért árulja – fejtette ki a főtitkár. A készlethiány a beszállítóhiány miatt alakul ki, ez a főtitkár szerint lesz is a jövőben, ahogy eddig is volt. Egy kiskereskedelmi egység 590 forintért tud cukrot beszerezni, amit 263 forintért kell árulnia – érzékeltette a veszteség mértékét. Egyeztetések folynak hetek óta az Agrárminisztériummal és a Miniszterelnökséggel is annak érdekében, hogy a károkat enyhítse a kormány.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!