Ugrás a tartalomra

Nagy-Britannia: több milliárd euró közpénzt loptak el az Al-Qaida javára?

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 17. szerda 10:53
Pakisztáni és indiai bandák hatalmas szociális segély- és adócsalásra szerveződő hálózata kolosszális pénzeket irányított terrorista szervezetek felé, anélkül, hogy a brit adóhatóság bármit is észrevett volna.
ISIS katonák ünnepelnek Szíriában

A vérfagyasztó információt a Sunday Times hozta nyilvánosságra. Egy hosszú interjúból megtudhatjuk, hogy az 1990-es évektől működött az a bűnszervezet, amely fiktív személyeknek juttatott szociális támogatások elsikkasztására, adócsalásra, biztosítási csalásra, ÁFA csalásra, hamis bankkártyákra épült, és amelynek a kedvezményezettje az Al-Qaida terrorszervezet volt. A közpénzből ellopott teljes összeg nyolc milliárd fontot tesz ki. De miként volt ez lehetséges? A brit adóhatóság „fedezte” a csalókat? A nyomozás jelenlegi stádiumában csak az bizonyos, hogy az adóhivatal nem volt hajlandó kiadni a csalók adatait adótitokra hivatkozva.

Az ügy emlékeztet egy másik, szintén pakisztáni és indiai bandák által elkövetett ügyre, amelynek során fiatal, kiskorú lányokat erőszakoltak meg évtizedeken keresztül, miközben a brit rendőrség semmit nem tett, félve a rasszizmus vádjától.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után az angol titkosszolgálat egyik tagja figyelmeztetett, hogy az adóhatóság rendelkezik adatokkal az ügyre nézve. 2003-ban nyomoztak is az iszlamista Shehzad Tanweer után, aki aztán 2005-ben a londoni metróban hajtott végre terrortámadást. A Sunday Times még rosszabbról ír, miszerint szélhámosok épültek be több kormányszervbe, és korrumpálták a rendőrséget. Az újság szerint az angol Munkáspárt is érintett.

További hírek

Olvasnivaló