Ugrás a tartalomra

Nagykövetek jöttek Csöbör Katalin meghívására

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 30. péntek 15:03
Csöbör Katalin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. sz. választókerületének egyéni országgyűlési képviselője, a Frankofón Közgyűlés Magyar Delegációjának vezetője meghívta a Magyarországra akkreditált francia nyelvű nagyköveteket egy informális tanácskozásra az Edelényi L’Huillier–Coburg-kastélyba.

A tanácskozásnak kettős célja volt. Egyrészt tovább javítani az ország diplomáciai kapcsolatait azokkal az országokkal, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a mindennapokban, hiszen a barátságot rendszeresen ápolni kell. Az lesz erős ország, amelyiknek sok barátja van.

Csöbör Katalin emellett tájékoztatta a nagyköveteket, milyen nemzeti programokat hívott életre a kormány a 2011-ben, uniós elnökségünk idején elfogadott roma keretstratégia nemzeti programja keretében, milyen egyéni programmal járult hozzá a felzárkóztatáshoz és milyen eredményeket értünk el. 

A tanácskozásra kilenc nagykövet érkezett. A program a kastély bemutatásával és egy 3D-s video prezentációval indult. Ezután Csöbör Katalin ismertette, hogy a 2012-ben indult Nemzeti Felzárkóztatási Stratégia keretében elindított gyermekjóléti, foglalkoztatási, egészségügyi, lakhatási és területfelzárkózási programoknak köszönhetően immár mintegy egymillió ember tudott kitörni a szegénységből.

2019-től a „Felzárkózó települések” programba és a „Területi gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében szükséges fejlesztések” csomagba összesen nyolcvan települést vont be a kormány. A hátrányos helyzetű megyék közül Borsodra jut a legtöbb helyiség a nyolcvanból.

Csöbör Katalin a kormányzati intézkedések mellett beszámolt arról is, hogy aktív tagja egy olyan kezdeményezésnek, a Szimfónia Programnak, amely a hátrányos helyzetű gyermekeket a zenekari zenéléssel próbálja szocializálni, integrálni, segíteni abban, hogy csökkenjen a korai iskolaelhagyás. A program a közoktatási államtitkárság támogatásával működik huszonkét telephelyen, és szeptembertől csaknem ezernyolcszáz gyereket ér el.

Az alsózsolcai szimfóniás gyerekek koncertjét Oravecz György zongoraművész Liszt Ferenc Meyerbeer Hugenották c. operájára írt parafrázisával vezette fel. A gyerekek tanáraik vezetésével Brahms és Sosztakovics műveket adtak elő, végül ráadásként a Monty csárdást játszották el. Ezután került sor a Symphonia Alapítvány munkájának bemutatására.

Ennek végén a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, Hamar Zsolt videoüzenetében ekként foglalta össze az Alapítvány munkáját: „…a gyerekek és tanáraik együtt muzsikálnak, és együtt tanulják meg azt, amire a zene mindannyiunkat megtanít, megtaníthat: fegyelemre, egymásra figyelésre, együttműködésre, kommunikációra, csupa olyan dologra, ami nélkül nem lehet élni.” A Szimfónia Programmal „végre itthon van az, aminek itthon kell lennie. És most, hogyha Kodály élne, és látná azt, amit én láttam, és hallaná, amit én most hallottam, nagyon boldog lenne, és azt az instrukciót adná nekünk, mindannyiunknak, hogy csak tovább ezen az úton, mert ennek van értelme. Ez mindannyiunkat nemesebbé tesz.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!