Ugrás a tartalomra

Nagyobb a ténylegesen megfertőződöttek száma, újabb gazdaságvédelmi intézkedések

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. március 23. hétfő 12:29
Újabb több mint 81 ezer kisvállalkozásnak adnak június 30-áig adómentességet a kata-átalányadó fizetési kötelezettség alól – egyebek mellett ezt is bejelentette hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta azt is, hogy a ténylegesen megfertőződöttek száma jóval nagyobb, mint a ma ismert 167 fő.

Orbán Viktor katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági téren jelentett be újabb döntéseket. A koronavírus terjedésének 3 szakasza van, ehhez igazították ezeket. Az egyéni fertőzések szakaszából átléptünk a csoportosba, és a tömeges megbetegedések felé haladunk, „gyorsuló lépésekkel”, fogalmazott.

A kormányfő ismertette: ma 167 fő azonosított, fertőzött betegről tudunk Magyarországon. Arról azonban, hogy ténylegesen hány emberbe költözött bele a vírus, egyelőre csak becslések vannak.

– Annyit mondhatok, hogy a ténylegesen megfertőződöttek száma jóval nagyobb, mint 167 fő – emelte ki Orbán Viktor.

A 167 fertőzöttből 108 ún. hordozó, akikben benne van a vírus, de nem mutatnak tüneteket, vagyis nem betegek. Tüneteket 27-en mutatnak, ők betegek, de nagy valószínűséggel meggyógyulnak majd. A fertőzöttek között van 9 ember, aki nagyon beteg, kórházi intenzív ellátásra szorul. Ők komoly veszélyben vannak, de meggyógyulhatnak. És van 7 halottunk, 5-en szív- és érrendszeri, valamint cukorbetegségben szenvedtek, egyikük daganatos beteg volt, egy pedig vastagbél betegségben szenvedett. Az átlagéletkoruk 69 év volt.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy orvosi maszkból 1,5 millió áll rendelkezésre, naponta 25 ezret gyártanak, ezen a héten a gyártás felfut 80 ezerre. Van 129 ezer speciális maszkunk és 20 millió gumikesztyűnk. Lélegeztetőgépből 2560 darab van. Több mint 66 ezer kórházi ággyal rendelkezünk. Közel 20 ezer, 65 év alatti orvos van az országban, bevethető rezidens több mint 4 ezer, és 690 utolsó éves orvostanhallgató. Az egészségügyi szakdolgozók száma pedig eléri a 105 ezer főt.

Illusztráció

Észszerű készletgazdálkodás

Keddtől speciális maszkot kap minden, intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló.

A nem intenzív ágy mellett dolgozó kórházi orvos és ápoló sebészi maszkot kap.

Akit koronavírus gyanújával szállítanak kórházba, azonnal sebészi maszkot kap.

A miniszterelnök fegyelmezett és észszerű készletgazdálkodást kért az operatív törzstől, „mert a védekezés hosszú lesz, eszközökre is hónapokon keresztül lesz majd szükség”, tette hozzá.

Kiterjesztik az adómentességet

A taxisok után további 81 ezer kisvállalkozásnak – egyebek mellett a fodrászat, a szépségápolás, a villanyszerelés, előadóművészet, víz- és gázfűtésszerelés, a járóbetegellátás, a padló- és falburkolás, a testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység, az idősek és fogyatékkal élők ellátásának területe – adnak június 30-áig adómentességet a kata-átalányadó fizetési kötelezettség alól.

A március 1. előtt keletkezett kata-adótartozásokra haladékot adnak, ezeket elegendő lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni.

A turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan mentességet kapnak a magyarországi médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatt.

A kilakoltatásokat és a lefoglalásokat felfüggesztik.

Az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejártát követően befizetni.

A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes/gyed jogosultságokat meghosszabbítják, az édesanyákat jelenlegi státuszukban tartják.

Közel 140 ezer fő a rend fenntartására

A határokat lezárták a személyforgalom elől, csak magyarok léphetnek be. A teherforgalom megengedett. Mintegy 72 ezer bevethető egyenruhás van, őket 46 ezer önkéntes, polgárőr egészíti ki. A közel 24 ezer fős hivatásos katonaság a határvédelem mellett felkészült a rendőrséggel való együttműködésre a közrend védelme érdekében. Rendfenntartásra közel 140 ezer főt tudnak igénybe venni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!