Ugrás a tartalomra

Nagyragadozókkal való békés együttélésre hívják fel a figyelmet

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 12. szerda 13:35
Európai videókampány indul a LIFE EuroLargeCarnivores projekt keretében arról, hogy az állattartók, vadászok, turisztikai szakemberek és más érintettek Európa-szerte miként tudnak együtt élni a medvékkel, farkasokkal, hiúzokkal és rozsomákokkal. A kampány 32 rövidfilmje közül négy hazai jó példákat mutat be - írja közleményében a WWF.

Körülbelüli becslések szerint nagyjából tizenhétezer  farkas és medve, kilencezer hiúz és ezerkétszázötven rozsomák él Európában. Ahol emberek és nagyragadozók osztoznak egy adott területen, ott kialakulhatnak konfliktusok.  Ez videókampány abba nyújt betekintést, hogy miként lehet elősegíteni a nagyragadozókkal való együttélést.


„Az emberek és nagyragadozók közötti együttélés lehetséges, ha mi, emberek nyitottak vagyunk arra, hogy tanuljunk egymástól és megpróbálunk alkalmazkodni az új helyzethez. Ezek a videók olyan embereket mutatnak be, akik nagyragadozók mellett élnek vagy tevékenykednek és lehetségesnek tartják az együttélést” - mondta Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetője.


A videókban megszólalók között vannak állattartók, akik hatékony módszereket alkalmaznak állataik védelmére, ökoturisztikával foglalkozó szakemberek, vadászok és vidéken élő személyek, akik elfogadják és pozitívan értékelik a lakóhelyük közelében élő nagyragadozók jelenlétét.


A négy magyar videóban megszólalók:
⦁    Erdős Tamás vadász, Répáshuta polgármestere
⦁    Haluska István erdész, vadász, juhtenyésztő (Komlóska)
⦁    Horváth László, az Istenmezejei Vadásztársaság elnöke
⦁    Szép Ábrahám vadgazda mérnök, a Kuvasz-Őr! Program vezetője


„A nagyragadozók által lakott területen élő emberek helyzete és a nagyragadozókhoz való viszonya különböző lehet Európa-szerte. Ezekben a videókban megszólal a „vadász”, „erdész”, „állattartó”. Nem a kutatóbiológus, hanem a vidéken élő biztosít minket afelől, hogy az együttélés lehetséges.  Azt reméljük, hogy a videók segíthetnek a különböző országokban és régiókban élőknek olyan megoldásokat találni, amelyeket saját helyzetükre tudnak majd alkalmazni” – tette hozzá Patkó László.
Magyarországon az Északi-középhegységben élnek nagyragadozók.  A farkas már megtelepedettnek tekinthető és rendszeresen szaporodik hazánk több területén.  A hiúzból csupán néhány egyed fordul elő az országban. Ezen felül időnként egy-egy Szlovákiából átkóborló barnamedve is megfigyelhető az országban.


Az európai videókampány az Európai Unió által finanszírozott LIFE EuroLargeCarnivores projekt keretében valósul meg.  A 16 európai ország részvételével zajló projekt célja, hogy az érintett érdekcsoportok számára lehetőséget biztosítson az ember-nagyragadozó konfliktusok csökkentését szolgáló jó gyakorlatok megosztására. 
A videókat 12 országban forgatták, Magyarországon kívül Ausztriában, Finnországban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szlovákiában. A videók megtekinthetők a LIFE EuroLargeCarnivores projekt YouTube csatornáján (Stories of Coexistence) és a projektben résztvevő partnerek közösségi média felületein, így a WWF Magyarország Facebook oldalán.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!