Ugrás a tartalomra

A napos, száraz idő kedvez az aratásnak

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. július 07. vasárnap 20:24
Vármegyénkben is felpörögtek a kombájnok Péter, Pál napján és elkezdődött az idei gabonafélék betakarítása. A mennyiségek rendben vannak, a minőség lehetne jobb.
Javában tart az aratás. Fotó: Juhász Ákos

Az őszi árpát már közel száz százalékban, a búzát és a repcét csaknem 30 - 40 százalékban betakarították a vármegyében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Igazgatóságának adatai szerint. A később érő napraforgónak és kukoricának jól jött az eső, de a betakarításra váró búzának és repcének nem kedvezett az időjárás. Az első jelzések szerint a búza idei termése nem a legjobb, nagy része nem megy malomba, takarmány lesz belőle. 

Az aratás a hagyomány szerint Péter Pál napján kezdődött. Zsiga Gábor, a Borsod Agroker Zrt. elnöke is aratja már a saját gabonáit, először az őszi árpa, majd a repce került sorra, innen a búzamezőkre fordultak a kombájnok.
 
– A búza átlag termése nálunk az országos szintnél talán egy kicsivel jobb. Amit tegnap betakarítottunk, annak megközelítőleg tíz tonna/hektár volt a termésátlaga. Körülbelül 2600 tonna vetőmagot állítunk elő. Ez egy hibrid fajta, aminek viszonylag magasabb a beltartalmi értéke, de idén a malmi minőséget nem éri el. A repce átlagtermésünk az olyan 3,7 tonna/hektár lett – ismertette Zsiga Gábor, aki szinte biztos benne, az ez évi termés nagy részéből valószínűleg takarmány lesz, mivel gyenge fehérje és sikér tartalommal bírnak.

Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Igazgatóság elnöke szerint, a csapadékos, esős időben aratni sokáig nem lehetett, mert a nedvességtől megpuhul a szem és maga a szalma is. A sok csapadék minőségromlást idéz elő a már megérett gabonában, aminek alaposan ki kellene száradnia aratásig. Különösen a malmi búzáknál kritikus a túl sok nedvesség, amelyek emberi fogyasztásra mennének. Az egyik veszély például, hogy kimosódik a sikér a szemekből. Az elnök hozzátette, a malmok által mért első adatok szerint az idei búza nem a legjobb minőségű lesz.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!