Ugrás a tartalomra

Ne égess - komposztálj!

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 30. vasárnap 13:17
Lakossági komposztálást segítő program indul Miskolcon.

A miskolci önkormányzat hagyományosan eszközökkel, tanácsadással, oktatással segíti a lakossági komposztálást. Most a LIFE IP HungAIRy projekt segítségével a következő 6 évben is folytatódik a lakossági komposztálási program, mely elősegíti a kerti hulladékok égetésének betiltásához való alkalmazkodást, a zöld javak kertjeinkben való hasznosítását.

2020 szeptemberétől – az országos szabályozáshoz igazodva –  Miskolcon is TILOS lesz a kerti hulladékok, avar, növényzet elégetése. Ehelyett ezek felhasználását, helyben hasznosítását segíti elő a szintén szeptemberben induló komposztálási program. A komposztkeretek osztása a LIFE IP HungAIRy (LIFE17 IPE/HU00017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. Célja a levegőminőség javítása 10 magyarországi városban, így Miskolcon is.

Az első fázisában 600 db komposztkeret talál gazdára, amelyekre a hungairy@miskolc.hu email címre lehet igénylést küldeni. Az emailben meg kell adni az igénylő nevét, elérhetőségét és a komposztáló elhelyezésére szolgáló ingatlan pontos címét és helyrajzi számát. Miskolci kertes ingatlanonként 1 darab ingyenes komposztálót kérhetnek magánszemélyek, közcélú intézmények és társasházak.

Az igénylők vállalják, hogy:
- jogkövető magatartást gyakorolva, nem égetik el kerti hulladékaikat,
- részt vesznek egy 45 perces tájékoztatón, ahol a komposztálás jó gyakorlatához kapnak segítséget,
- 3 évig rendeltetésszerűen használják a tulajdonukba kerülő komposztálót,
- biztosítják a rendeltetésszerű használat ellenőrzésének lehetőségét.

A komposztálással elősegíthetjük a természet önfenntartó körforgását, hiszen olyan anyagokat juttatunk vissza a talajba, melyek javítják annak minőségét. A nagyobb méretű fás illetve növényi részeket aprítás után helyezzük a komposztkeretbe. Ügyeljünk arra, hogy ételmaradék, tarackoló növények friss gyökerei, valamint olyan anyagok, melyek nem bomlanak le, ne kerüljenek a komposztba. A helyes komposztálás gyakorlatáról a tájékoztatókon az Ökomenedzser Iroda munkatársai bővebb felvilágosítást adnak, de a hungairy@miskolc.hu. e-mail címen is kérhető a témában tanácsadás.

A tájékoztatók időpontjairól és helyszíneiről a jelentkezők hamarosan értesítést kapnak. Ezeken kerülnek átadásra a bükki fenyőből, miskolci vállalkozás által készített, közel egy köbméter űrtartalmú, kötegelt komposztkeretek. A lapra szerelt keret súlya kb. 20 kilogramm, ezért érdemes autóval vagy kézikocsival, kerékpárral érkezni.

A komposztálási programhoz csatlakozó helyi lakosok részére a projekt keretében működő Ökomenedzser Iroda munkatársai szakmai tanácsadást is biztosítanak. A program a következő években is folytatódik, újabb komposztálók kiosztásával, tanácsadással.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!