Ugrás a tartalomra

Ne menj fejjel az enternek! 

minap.hu / police.hu
Utoljára módosítva
2022. november 23. szerda 10:18
Ne menjünk fejjel az enternek, ha például valami túl olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen, előre utalni, főleg ismeretlen félnek erősen nem ajánlott. Van, aki kriptovaluta vásáron bukott több mint három millió forintot, és olyan is, aki a postaköltséget átutalta pluszban a vételár mellett - hívja fel a figyelmet a megyei rendőrkapitányság. 

Az ünnepek előtti időszak vásárlásai ma már nemcsak az üzletekben folynak, hanem egyre inkább az internet biztosította különböző csatornákon, melynek sajnos megvannak a veszélyei. Az internetes csalások visszaszorítása érdekében kampányt hirdetett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztálya.

Megtörtént esetek:

- Csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást az Ózdi Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. A nyomozás adatai szerint a sértett egy interneten kínált termék árát, 150 ezer forintot előre átutalta a hirdetőnek, aki ezek után elérhetetlenné vált.
- Csalás vétség gyanúja miatt folytat eljárást a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. A nyomozás adatai szerint a sértett egy interneten kínált termék árát, 50 ezer forintot, plusz az 1200 forintos szállítási költséget előre átutalta a hirdetőnek, aki ezek után elérhetetlenné vált.
- Csalás vétség gyanúja miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. A nyomozás adatai szerint a sértett számlájáról az ezidáig még ismeretlen tettes kriptovaluta vásárlás címén leemelt több mint három millió forintot.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

- Vásárlás előtt érdemes mindig tájékozódni az eladóról, webáruházról, ellenőrizni és vigyázni, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg (név, postacím, esetleg telefonszám) vásárláskor!
- Ne menjünk fejjel az enternek, ha valami túl olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen!
- Soha, sehol, senkinek ne utald előre a pénzedet!

Csalások a kibertérben

A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját! Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél.

Hasznos megelőzési tanácsokat ITT olvashat!

További hírek

Olvasnivaló