Ugrás a tartalomra

Négy évtized Győri kapu – múltidézésre hívnak a Kapuzörgetők

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2021. április 22. csütörtök 15:11
Most még online folytatódik a helyismereti, helytörténeti klub, de a szervezők azt ígérik: amit lehet, visszatérnek a személyes találkozókhoz.

Fotó: Pinterest

Milyen érzés több, mint negyven éve egy lakókörnyezetben élni? Hogyan változott a városrész arculata az évtizedek folyamán? Meg egyáltalán: Miért pont a Győri kapu?  - sok egyéb mellett ezekre a kérdésekre keresik a választ a Kapuzörgetők online múltidéző estjükön csütörtökön 18 órától.

A programon Dr. Rémiás Tibor miskolci történész, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója beszélget a Győri kapui lakótelep egyik első beköltözőjével.

Csatlakozni a beszélgetéshez majd ezen a linken lehet.

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület munkatársa, a Kapuzörgetők szakmai vezetője felidézte: a helytörténeti, helyismereti folyamatukat még tavaly indították el.

- Tizenegy alkalommal terveztünk beszélgetéseket, nosztalgia esteket, a Győri kapu történeti emlékeinek megismerése, megidézése céljából. Ezt a munkát egy közösségi tárlattal szeretnénk majd lezárni, amelyet a helytörténeti, helyismereti kutatások eredményeiből tervezünk összeállítani. A helyismereti munka az „oral history”, vagyis a szemtanúkra épülő történetírás módszerével valósul meg, amely kiegészül majd fotók és írásos dokumentumok gyűjtésével, digitális úton történő archiválásával. Felvesszük a kapcsolatot a településrész történeti, kulturális, művészeti emlékeit gondozó intézményekkel, szakembereink levéltári, muzeológus és könyvtári háttérkutatásokat fognak végezni, hogy feltárják a településrész történelmét – mondta Lichtenstein Raymond.

Az elkövetkezendő időszakban két kiadványt terveznek megjelentetni a helytörténeti és helyismereti kutatások eredményeiről. „A koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt sajnos bizonytalan ideig el kellett halasztanunk a személyes találkozókat. Természetesen, amint lehetőségünk nyílik rá, folytatjuk a helyismereti, helytörténeti klubot is, bízunk benne, nem tartanak már sokáig a korlátozások” – tette hozzá a szakmai vezető.

Addig is arra kérik a Győri kapuban élőket, hogy ha rendelkeznek régi fotókkal, egyéb tárgyi relikviákkal, vagy egy-egy jó történettel a városrész múltjából, írják azt meg nekik a dominium.szigeti@gmail.com; kapuzorgeto.vasar@gmail.com címekre, vagy a Kapuzörgetők Facebook csoportjába.

(Nyitóképünk archív felvétel, forrása: Pinterest)

További hírek

Olvasnivaló