Ugrás a tartalomra

Négy gyertya fénye őrzi a Szent István teret 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. december 19. vasárnap 18:41
Betlehemből érkezett Miskolcra a láng, mellyel a Szent István téri adventi koszorú negyedik gyertyáját gyújtották meg vasárnap délután. 
A lángot a cserkészek a betlehemi Születés Templomából hozták | Képgaléria: Juhász Ákos

Az utolsó adventi gyertya lángra lobbanását a Lévay József Református Gimnázium kórusának - Sípos Tamás református lelkipásztor és nevelési igazgatóhelyettes közreműködésével tartott - előadása vezette fel, hogy aztán Veres Pál a száz éve született Pilinszky János gondolataival köszöntse a város polgárait:

„A karácsony úgy érkezik meg minden esztendőben, mint maga a decemberi hónap, havával és téli gondjaival, költészetével. Akár a telet, mintha az ünnepeket is elegendő volna rábíznunk a csillagok járására, hogy a nagy égi mechanizmus engedelmesen, évről évre meghozza számunkra. De ez nem így van. Az ünnep nemcsak »ránk köszönt«, az ünnepet ki is kell érdemelnünk.” 

A KÖDMÖN Formációs Táncegyüttes, majd a Miskolc-Avasi Örömhír Kamaraegyüttes is színpadra lépett

- Azt gondolom, az idei karácsonyt nagyon kiérdemeltük – állapította meg a polgármester, aki a hallgatóság eszébe juttatta: 2019 ezen időszakában még nem gondoltuk, hogy hetven nap múltával minden megváltozik. - Lassan két éve élünk együtt azzal a tudattal, hogy egy láthatatlan ellenfél bármikor megbetegítheti szeretteinket, és hogy a világ, amely eddig nyitva állt, most bezárult előttünk. Életünk legnehezebb karácsonya volt a tavalyi, amikor az ünnepi fényben álló belvárosi utcákon senki sem sétált – elevenítette fel. 

- Nagyon nehéz volt ez az esztendő, de minden nehézség ellenére sikerült a városunkat működtetni. Ez nem sikerült volna a városlakók megértése és támogatása nélkül – összegezte a közelmúltat a városvezető. Veres Pál külön megköszönte azoknak a munkáját, akik segítettek a bajba jutott embereken: gyógyították és ápolták a betegeket, időseket, rászorulókat. 

Horváth Csongor felvétele

Az eseményen Nagy Károlyné, a Magyar Cserkészszövetség tagja is köszöntötte az egybegyűlteket, majd közreműködve Miskolc polgármesterével és Sztojev-Angelov Ilonával, a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány munkatársával végül meggyújtotta az adventi koszorú negyedik gyertyáját. Mindezzel egyidejűleg az Avasi kilátó pedig elnyerte teljes ünnepi fénypompáját. 


(Az ünnepi programok még a jövő hét elején is tartanak, valamint a két ünnep között folytatódnak.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!