Ugrás a tartalomra

Néhány hét és startol a Debrecen-Miskolc 2024 Európai Egyetemi Játékok

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. június 03. hétfő 20:23
Az európai egyetemisták legnagyobb szabású küzdelmeire mintegy negyven ország, négyszáz egyeteméről, közel ötezer résztvevőt várnak, hogy tizenhét sportágban mérjék össze erejüket és tudásukat.
Júliusban Európai Egyetemi Játékok. Fotó: Juhász Ákos

Az Európai Egyetemi Játékok 2024 szervezőbizottsága sajtótájékoztatón ismertette a részleteket a készülő versengésről az egyik társszervező, a Miskolci Egyetem falai között hétfőn. 

A miskolciak még bizonyára emlékeznek, hogy tavaly júliusban városunk biztosította a helyszínt az Európai Egyetemi Bajnokság (EUC) vízilabda és tollaslabda mérkőzéseinek, amelyek egyfajta bemelegítésül szolgáltak az idei Európai Egyetemi Játékok (EUG) megrendezéséhez, partnerünkkel a Debreceni Egyetemmel karöltve. Az EUG Európa egyik legnagyobb sporteseménye, a résztvevők létszámát tekintve pedig a világ harmadik legnagyobb multisport eseménye.

A szervező EUSA 2012 óta minden páros évben rendezi meg a játékokat, ahol európai egyetemek hallgatói mérik össze tudásukat különböző sportágakban. Az esemény különlegessége, hogy a résztvevők a felsőoktatási intézményüket képviselik a versenyeken. A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) Debrecen és Miskolc városával, a Debreceni Egyetemmel, valamint a Miskolci Egyetemmel közösen 2024. július 12-24. között, tizenhét sportágban rendezi meg a 2024-es egyetemi játékokat, amelyre várhatóan negyven ország közel négyszáz egyeteméről, mintegy ötezer fiatal érkezik, hogy megmérkőzzön kortársaival – hangzott el a tájékoztatón. 

Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke hangsúlyozta, ez az egyik legkomolyabb és legnagyobb olyan sportrendezvény, amelynek centruma nem Budapest, hanem vidéki városok. 

- Azt gondolom, ez egy kivételes lehetőség arra, hogy a magyar egyetemi sport bebizonyítsa, hogy ezen a területen is Európa élmezőnyéhez tartozunk. A magyar egyetemekkel és a kormány kiemelt támogatásával, valamint a sportszövetség munkájával együttes sikerként értük el, hogy elnyertük a rendezés jogát – mondta. Rámutatott, a sportnak át kellene szőnie az életünket a gyermekkortól az aranykorig, a tanulás és a szakmai előmenetel mellett. Ezt a kettős vagy hármas karriert különböző programokkal támogatja a kormány, és felkarolta a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség is.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy az új magyar felsőoktatási rendszer lehetőséget teremt, felelősséget, autonómiát ad. A felsőoktatás lényege szerinte az, hogy segítse a magyar fiatalokat abban, hogy sikeresek legyenek. Ehhez tudás, kreativitás és egészséges életmód kell, aminek alapja a sport. 

- Azt is szeretnénk, hogy az egyetemi sportolás által erősebb kötődés jöjjön létre a hallhatók és az alma mater között. Ebben nagyot léptünk előre, ma már tizenkét egyetemünk van a világ legjobb öt százalékában. Köztük a Miskolci és a Debreceni Egyetem is. A sport mára szinte mindegyik képzésbe beépült és folyamatosan újítjuk meg az infrastruktúrát. Minden évben két és fél milliárd forintot fordítunk arra, hogy az egyetemeinken minél több sportaktivitás legyen – ismertette az államtitkár. 
Hozzátette a Miskolci Egyetemet húsz milliárd forinttal támogatta a kormány, hogy az Európai Egyetemi Játékokra megfelelő infrastruktúra épüljön ki, és még biztosítanak két milliárdot a szervezési, lebonyolítási költségekre. 

Még több fotóért kattints!

Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese úgy fogalmazott, az egyetemi években van az utolsó lehetőség a strukturált és rendszeres sportolásra, a legtöbben utána abbahagyják nem csak az élsportot, de a rendszeres mozgást is. Szeretnék, ha ebben az időszakban úgy épülne be a fiatalokba a sport szeretete, hogy az a későbbiekben is megmaradjon. 

Kalmár Zsolt, a Miskolci Egyetem gazdasági vezetője a helyi szervezés jelenlegi állásába engedett bepillantást. Ismertette, a Miskolci Egyetem hozzá van szokva, hogy nagyszabású eseményeket szervez, akár egy gólyatáborról vagy a Miskolci Egyetemi Napokról legyen szó, amely szintén több ezer látogatót hoz az egyetemre. A júliusi egyetemi játékok természetesen az eddigi legnagyobb rendezvény lesz az intézmény számára. 

- A szervezés joga egy elismerése is annak a munkának, amit mi az egyetemi sportokba beletettünk. 2016-ban például világbajnokságot, 2017-ben kosárlabda EB-t rendeztünk az egyetemistáknak. Tavaly pedig az Európai Egyetemi Bajnokság (EUC) vízilabda és tollaslabda mérkőzéseit. Azt gondolom, ezek a sikerek felbátoríthatnak bennünket arra, hogy társrendezői legyünk az idei Európai Egyetemi Játékoknak. 

Kalmár Zsolt számokkal is szolgált, megtudtuk tőle, hogy a szervezőcsapat létszáma a kezdetekkor mintegy húsz fő volt, amely a rendezvényhez közeledve egyre bővül, most hetvenen vannak. Ők a magja a szervezőcsapatnak, amelyet kiegészítenek majd az önkéntesek, közel ötszázan. Az eddig jelentkezett önkéntesekből százan miskolciak, százhetvenen külföldiek, ami mutatja a játokok nemzetköziségét is. 
Elmondta, Miskolcon tíz sportágban lesznek versenyek, és ami a jó hír, ebből hétben lesz miskolci induló csapat vagy egyéni sportoló, akikért lehet izgulni, lehet szurkolni. 

Egyéb számok röviden: mintegy 3800 sportolót, 940 fős edzői és szakmai stábot várnak a két hét alatt Miskolcra és Debrecenbe, akiket összesen közel ezer fős önkéntes csapat segít majd. Huszonkét hazai egyetemről, kísérőkkel együtt közel hétszázan regisztráltak, ez a játékok történetének legnagyobb magyar küldöttsége lesz. 

A tájékoztató végén bemutatták Demit a hiúzt, amely a játékok kabalaállataként csal mosolyt az érkezők arcára. Demi a verseny alatt számos helyen fog feltűnni és fokozni fogja a hangulatot. 

A sportágak helyszínek szerint megoszlásban: 
Miskolc: judo, karate, kick-box, kosárlabda, röplabda, ülő röplabda, strandröplabda, taekwondo, tenisz, vízilabda.
Debrecen: 3x3 kosárlabda, asztalitenisz, futsal, kézilabda, labdarúgás, strandkézilabda, tollaslabda.

További hírek

Olvasnivaló