Ugrás a tartalomra

Nem párttársát, hanem Veres Pált támogatja a helyi DK-s

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. november 28. kedd 18:22
Hozta lapunk tudomására a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője, aki szerint Hegedűs Andrea még nem elég felkészült a miskolci polgármesteri székhez.
Borkuti László a városi közgyűlésen | Juhász Ákos 2022-es felvétele

A napokban a Demokratikus Koalíció Miskolc Facebook-oldalára került ki egy bejegyzés, melyben Varju László országgyűlési képviselő az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszél, hogy Veres Pál elárulta az ellenzéket, amikor elvállalta a Miskolci Egyetem kuratóriumi tagságát. A bejegyzés tartalmát Borkuti László, Görömböly és Hejőcsaba egy részének önkormányzati képviselője is kritizálta, ami azért érdekes, mert ő jelenleg a DK tagja.

“Soha nem akartam politikus lenni és politikai fondorlatosság mentén szövegelni karrieremet. A helyi szűkebb (Görömböly, Hejőcsaba – életem meghatározó helyszínei) közösségért végzett munkám során jutottam oda, hogy egy közösség érdekében képviselő lettem”

– olvasható Borkuti László hozzászólásában.

Hegedűs Andreával a képviselő körzetében tett látogatáskor | Kézdi Ákos idei felvétele

“Egy jól ismert metaforával búcsúzom tőletek, miskolci DK-sok. Mivel a kígyót – még a Bibliából – a rosszal párosítják, ha azt mondják, hogy a kígyó a saját farkába harapott, azt lehet érteni, hogy valaki, aki rosszindulatból kárt akar okozni bármilyen módon valakinek, s nem úgy sikerül, ahogy tervezte, hanem pont visszaüt, ő jár rosszul, szenved kárt. Remélem, a példamondatot illetően, az idő majd engem igazol”

– fejezi be kommentjét a politikus. 

A képviselő megkeresésünkre hangsúlyozta: a Velünk a Város Lokálpatrióta Egyesület civil szervezet támogatásával történt 2019-es megválasztásakor arra tette fel képviselői esküjét, hogy a városrész és a miskolciak érdekét szolgálja. 

180 kilométer után elágazás

Borkuti László kérdéseink nyomán rámutatott: az országos pártvezetők szemében Miskolc polgármesterének megítélése az alapján alakul ki, amit a helyi DK-s politikusok eljuttatnak hozzájuk. S bár a párt értékrendjét és közéleti szereplőinek politizálását nem utasítja el, bevallása szerint egy ideje amolyan külön utasként, a párt kontrollját nélkülözve dolgozik.

A DK polgármester-jelöltje Gyurcsány Ferenc pártelnökkel és az LMP-társelnök Schmuck Erzsébettel | Fotó: Mocsári László

– Rezignáltan tudomásul vettem, hogy „nagypolitikai” körülmények között, Gyurcsány Ferenc elnök jelenlétében és helyi LMP-s politikusok bolyongásaival megspékelve megtörtént egy szándéknyilatkozat. Meggondolatlan lépésnek tartottam, és tartom ma is – számolt be arról, hogyan élte meg, amikor pár hete a két párt bejelentette Hegedűs Andrea Veres Pállal szembeni indulási szándékát a jövő júniusi önkormányzati választásokon. Elárulta: a bejelentésről utólag, a sajtóból  értesült.

– Egy frakciócsoporton belül az együttgondolkodás a megválasztott képviselők érték- és nézetazonosságán kell, hogy alapuljon – fogalmazott annak kapcsán, marad-e a frakciószövetségen belüli DK-s csoportban. Mivel nem érzékeli ezt, ezért a soron következő megbeszélésen távozását írásban is a többiek tudomására hozza. (Abban a pillanatban a Velünk a Város frakcióján belüli DK-frakciócsoport hivatalosan megszűnik, fennmaradásának feltétele volna ugyanis, hogy legalább hárman alkossák – a szerk.)

Veres Pál polgármester a képviselővel tett görömbölyi bejárásán | Juhász Ákos 2021-es felvétele

Saját példáján szemléltetve megjegyezte, közművelődési és turisztikai tanácsnokként ő maga is része volt és része ma is a várost vezető szövetségnek, ezért nem tekinthet kívülről arra, amiben ő is benne van. Éppen ezért, míg teheti, az ellenzéki pártok szövetségét és a regnáló polgármestert támogatja.
 
Identitások, ambíciók, kompetenciák

– Mint a leginnovatívabb és legnagyobb bázissal rendelkező országos párt, a DK integráló felelőssége számomra nem kétséges. Ugyanakkor a Fidesz „egy a tábor, egy a zászló” analógiájára nem lehet a jelenleg meggyőző DK-s ellenzéki fölényt a tanmese szerint generálni. Főleg az ebből fakadó helyi individualista DK-s tévképzetből és sértődöttségből. Ezt a DK országos vezetésében kevésbé érzékelik – tette szóvá lapunknak a belső folyamatokat.

A jelenleg listás parlamenti mandátummal rendelkező Hegedűs Andreát, akivel bevallása szerint két évtizedes barátságot ápol, alkalmasnak találja arra, hogy országos tapasztalatot szerző politikusként a jövőben kandidáljon az itteni városvezetői titulusért, ám – szögezte le – a 2024-es megmérettetésre még nem tartja kellően felkészültnek. Szerinte ezt támasztják alá a bejelentését követő személyes beszélgetések és a közösségi médiafelületeken tapasztalt vélemények is.

Borkuti László és Hegedűs Andrea a helyi DK tavaly őszi sajtótájékoztatóján | Horváth Csongor fotója

– Az ellenzéki pártok virtuális térbe tévedt narratíváját látva az az érzésem, hogy totális tévút, ha pusztán a közösségi média és a sajtótájékoztatók frontján szerepelve üzengetnek, ezzel kvázi folyamatosan kampány üzemmódba tartva magukat, mert ezzel a közjó érdekében kívánatos mozgásterüket szűkítik, talán tudatosan. Tévút, ha „baráti tűzzel” akarnak az ellenzéki oldalon megoldást keresni a jövőre – fektette le kritikáját a képviselő.

Ha vele a város, marad

– Ahogy a természetben, úgy a társadalmi szervezkedésben is vannak törvényszerűségek. Önkormányzati választási szinten annak van nagyobb esélye nyerni, aki benne van a folyamatokban. Sem a Fidesz, sem a helyi ellenzék nem tudott felépíteni olyan potenciális kihívót, aki esélyes lenne a polgármesteri székre – állapította meg Borkuti László, aki tehát az önkormányzati ciklus végéig biztosan marad a Veres Pál mögött álló frakciószövetség soraiban.

A politikus 2024-ben is nyitott egy széleskörű ellenzéki összefogásra, ám nem akar mindenáron újraindulni a körzetért. Sőt, amennyiben feltűnik egy nála elszántabb, nagyobb potenciállal, aktivitással rendelkező jelölt a városrészben, kész inkább őt támogatni. Úgy értékeli, a városrész társadalmi és kulturális életéért a mandátumtól függetlenül is tudna még tenni.

A képviselő a 2022-es Görömbölyi Ősz elnevezésű eseményen | Horváth Csongor tavalyi fotója

– Ha esélyesként tekintenek rám a Velünk a Város frakcióját alkotó szövetségesek, akkor kész vagyok a maximális együttműködésre. Büszke vagyok, hogy minden külső nehézség, belső viták és rendkívüli körülmények ellenére Miskolc megőrizte pozícióit, tudott fejlődni. Számíthatnak együttműködésemre – zárta beszélgetésünket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!