Ugrás a tartalomra

Nem remegett meg a kezük - hegesztőversenyt rendeztek Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 19. kedd 15:34
Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal országos hegesztőversenyt rendezett Miskolcon a Syrius Weldtech Zrt., a Fémipari Szakembercsoporttal együttműködve.
Fotók: Syrius Weldtechnik Zrt./Müller Anna

Toma Zoltán, az esemény névadó vállalatának tulajdonosa azt mondta, évek óta tervezték, hogy a hegesztő szakembereket egy országos rendezvényen még közelebb hozzák egymáshoz. Ennek megfelelően az ország minden pontjáról jelentkeztek a megméretésre.

- Fontosnak érezzük, hogy a szakmérnök és a technológus közelebb kerüljön a szakmunkáshoz. Amit a mérnök előír, azt a hegesztő nem minden esetben tudja azonnal megvalósítani a gyakorlatban, ezért is szerettük volna, ha az iparági szereplők eltöltenek egy napot együtt és tanulnak egymástól, összecsiszolódnak – fogalmazott.

A több mint egytucat jelentkezőnek egy nehezített hegesztési feladatot kellett megoldaniuk. Toma Zoltán elmondta, rengeteg a kókler a szakmában, de akik megjelentek, mind letettek már korábban valamit az asztalra. Ezt bizonyítja, hogy kivétel nélkül mindenki jól szerepelt, és bár a „vizsgadrukk” miatt számítottak ügyetlenkedésre, pozitívan csalódtak a verseny lebonyolítása során.

A hattagú zsűri neves szakemberekből - hegesztő szakoktatókból és nemzetközi gyakorlattal rendelkező hegesztőkből - állt, akik menet közben is figyelték a versenyzőket, félúton és a munka végén is értékelték őket. Bíró Pál zsűritag külön örömként értékelte, hogy a mezőnyben több tehetséget is megismerhettek.

- A legtöbb versenyzőn szemmel látható volt, hogy próbálja a legjobbat kihozni magából. Ez a szakma viszont a türelemről szól, akkor érik be a gyümölcse, ha valaki nem kapkod. Szeretnénk a hegesztő társadalmat összetartani, és úgy érzem, hogy ez a verseny tökéletes lépés volt ezen az úton. Van remény, hogy a magyar hegesztés méltó legyen régi nagy híréhez, éppen ezért jövőre is tervezzük az esemény megrendezését – közölte Toma Zoltán.

A versenyt a legfiatalabb induló, a 26 éves zalaegerszegi származású, Budapesten dolgozó Baksa Szilárd nyerte meg.

- Szerettem volna felmérni a tudásomat a mai hegesztő társadalomhoz képest. Az esélytelenek nyugalmával mentem oda, nem is tudtam igazán, hogy mire számítsak, hiszen korábban hasonló megmérettetésen nem jártam még. Nagyon jó hangulatban telt a nap, a szervezők mindent biztosítottak számunkra, az pedig hab volt a tortán, hogy az eredményhirdetésen én örülhettem a legjobban – nyilatkozott a győztes, aki ha teheti, 2023-ban megvédené a címét.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!