Ugrás a tartalomra

Nemcsak a turisztikai vállalkozásokon segítenek

Bódogh Dávid / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2022. november 15. kedd 14:58
Szopkó Tibor alpolgármester a Miskolc Televízió Kilátó című műsorának múlt heti adásában fejtette ki, hogy a kibontakozó válság közepette az önkormányzat jelenleg mit és hogyan tud tenni a helyi vállalkozásokért.

Az október végi közgyűlés számos egyéb mellett két, az itteni céges szereplőket jelentősen érintő napirendet is megvitatott. Azok elfogadása a kritikus helyzetbe került vállalkozások megtámogatásán túl azért is örömteli Szopkó Tibor szerint, mert ezzel az önkormányzat a jövőbe mutatóan is cselekszik. Az ingatlan- és vagyongazdálkodásért is felelős alpolgármester érintett önkormányzati képviselőként közvetlenül szembesül a városrész üzleti szegmensét érő kihívásokkal. Mint arra stúdiónkban kitért: amint a helyi foglalkoztatási paktumiroda felhívta a városháza figyelmét a belváros bérlői körét fenyegető pénzügyi nehézségekre, Miskolc vezetése rögtön be is kérte a vonatkozó szakmai javaslatokat, melynek során arra jutottak, hogy a segítségnyújtást mindenképp a bérleti díjról szóló rendelet módosításával kell kezdeniük.

Juhász Ákos októberi felvétele az alpolgármesterről

Ennek értelmében a bérleti díj összegébe a korábbiakhoz képest nagyobb mértékben számítják majd bele az energiahatékonyságot serkentő beruházásokat és fejlesztéseket. A döntéshozók érzékelik – mint azt Szopkó Tibor a beszélgetés során hangsúlyozta –, hogy a bérleti díjak egy átlagos miskolci kisvállalkozó összköltségeiből egyre kisebb szeletet hasítanak ki (sokkal inkább az elszaladó rezsiköltségek és alapanyagárak, a kamatlábak változása, a forint árfolyama, nem utolsósorban pedig a tovagyűrűző inflációs hatások okoznak fejtörést számukra), ugyanakkor az intézkedés mindezzel párhuzamosan az önkormányzat ingatlanvagyonának hosszú távú növelésére is szolgál – vagyis a szinte valamennyi irányból negatív impulzusnak kitett gazdasági környezetben egyfajta előremenekülésképp is felfogható a most bedobott mentőöv.

A városvezető a végezetül szóba került, a grémium által szintúgy tárgyalt barlangfürdői újranyitás kapcsán úgy fogalmazott: az egyedülálló és példaértékű összefogás túlmutat Miskolctapolcán és annak szolgáltatói egységein. – A teljes miskolci turizmus szempontjából volt fontos lépés. Jól sült el az újranyitás, azóta is jó számokat produkál a fürdő. Több turisztikai szolgáltató is megkeresett azóta, hogy megköszönje az együttműködést és a segítséget – hangzott el az alpolgármestertől, aki arra is rámutatott, hogy az önkormányzat az eleve nehezen kigazdálkodható alapellátások biztosításán túlmenően ugyancsak prioritásként kezeli, hogy a borsodi megyeszékhely az elmúlt években kiharcolt idegenforgalmi pozícióját ne veszítse el. Ennek jegyében hívták életre nemrégiben azt a turisztikai kerekasztalt, amelytől a Miskolc idegenforgalmáért dolgozó vállalkozók szisztematikus, előretervezhető és gyümölcsöző munkát remélhetnek Szopkó Tibor értékelése alapján.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!