Ugrás a tartalomra

Miskolc lett a jó példa az országban

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. november 07. hétfő 17:24
Megtartotta első ankétját a Városházán az a Turisztikai Kerekasztal, amely megalakításáról a közelmúltban döntöttek az önkormányzat és a helyi vállalkozások képviselői. A cél, hogy Miskolc turisztikai és vendéglátóipari szektorát a jövőben felkészülten érjék a változások. 
Turisztikai Kerekasztal első ülése. Középen Veres Pál polgármester. Fotó: Juhász Ákos.

Az első alkalommal összegyűlt grémiumot Veres Pál polgármester köszöntötte, aki összefoglalta az együttműködés célját és irányait. 
„Ez a mai megbeszélés egy kerekasztal, ami szimbolizálja, hogy egy oldalon vagyunk, azt gondolom, hogy ez teljesen világos. Én abszolút annak a pártján vagyok, hogy itt csakis szakmai kérdések legyenek, és egyetlen párt van, azt úgy hívják, hogy Miskolc, és ennek kell jól működnie. Közös célként fogalmazódott meg, hogy a városunk egyik olyan kitörési pontja, amelyre nagy hangsúlyt kell fektetnünk, az egyértelműen a vendéglátás és a turizmus. A Barlangfürdő újranyitása körüli egyeztetések és megoldáskeresések egyik terméke lett az, hogy ez a kerekasztal létrejöhetett. Mi azt szeretnénk ezzel elérni, hogy a turizmus és vendéglátás körében bármi olyan dolog, ami a város szempontjából lényeges és sokakat érint, az asztalra kerüljön, és együtt keressük a megoldási lehetőségeket. Ennek a grémiumnak ez az elsődleges feladata” – ismertette Veres Pál. Hozzátette: „Ne legyünk szégyenlősek, mindenki mondja el, hogyha valami feszíti, keressünk rá közös megoldásokat, hiszen az már többször bebizonyosodott, hogyha magunkban keresünk valamiféle megoldást olyan kérdésekre, amikhez nem áll elegendő információ rendelkezésünkre, abból mindig valami rossz jön ki. Én azt kérem, hogy legyünk őszinték egymáshoz, ne legyen sértődés egyik oldalon sem, hanem megoldások legyenek” - hangsúlyozta a városvezető.

Fotó: Juhász Ákos

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az előzmény az az összefogás volt, amely a Barlangfürdő újranyitása érdekében létrejött az önkormányzat, az érintett turisztikai szolgáltatók és a vállalkozói szervezetek között, a kormányzat bevonásával, és amely méltán példaértékű. Oly annyira, hogy országos szinten is figyelmet keltett és pozitív üzenetet küldött a világnak Miskolcról. 

A polgármester hangsúlyozta: „Mi betartottuk az ígéretünket, kérjük a többi szereplőtől is, hogy tartsa be az ígéretét, és haladjunk előre. Tovább azon az úton, hogy Miskolc turisztikai attrakciói közül, amit csak lehet, próbáljunk nyitva tartani és működtetni. Én azt gondolom, hogy a hosszú hétvége már bebizonyította, hogy a Barlangfürdő újranyitása megérte, hiszen ahogy én tudom, a szálláshelyek lényegében megteltek arra a hosszú hétvégére, és én bízom benne, hogy az előttünk lévő időszakban is így lesz majd, és elérjük a céljainkat.”

Veres Pál a múlt hét történéseiből több örömteli eseményt is megemlített. Itt volt Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, akivel két emléktáblát avattak fel, egyet a Zsófia kilátón, és egy másikat a fehérkőlápai turistaházon. Ez annak jele, hogy az aktív turizmus fővárosa lett Miskolc. Nagy eredményként értékelte, hogy Príma-díjban részesült a Factory sportaréna, amely szintén az aktív turizmus egyik fellegvára itt Miskolcon. 

Fotó: Juhász Ákos

„További örömteli dolog az, hogy sikerült egyeztetéseket folytatnom az államtitkár úrral arról, hogy lehetőség szerint az előttünk álló egyéb fejlesztési feladatok: kerékpárutak, aktív turisztikai fejlesztések tekintetében, segítsen és lobbizzon értünk. Tudomásom szerint épp ma is már ebben fog tevékenykedni Gulyás miniszter úrnál Budapesten, amivel majd elő fogja segíteni a kerékpárútjaink közbeszerzésének kiírását. Szintén pozitív fejlemény, hogy a lillafüredi parkolási helyzet megoldásának ügyében is előrehaladott tárgyalásokat folytattunk az Északerdő Zrt.-vel, és úgy tűnik, hogy találunk rá megoldást, meg van hozzá a közös akarat. Úgyhogy bízom benne, hogy év végére ez is valamilyen szinten rendeződni fog, és a jövő tavaszt már úgy fogjuk kezdeni, hogy ott a parkolási gondokat meg fogjuk tudni oldani” – számolt be a folyamatban lévő tárgyalásokról a polgármester, aztán megköszönte minden résztvevőnek, köztük a turizmusért felelős alpolgármesternek, Szopkó Tibornak, aki egyben a város oldaláról a koordinátora is ezeknek a fórumoknak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnökének, Bihall Tamásnak, valamint a vállalkozókat a tárgyalásokon képviselő Szendrei Mihálynak, a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület vezetőjének és minden jelenlévőnek az aktív és konstruktív együttműködést. 

Fotó: Juhász Ákos

Bihall Tamás elnök (BOKIK), kiemelte: „A kamara képviselőjeként azt szeretném először elmondani, hogy a Barlangfürdő újranyitására létrejött és sikeres kezdeményezés nagyot szólt. A sajtó képviselői pontosan tudják, hogy a PR, a kommunikáció az mennyire fontos. Én úgy láttam, hogy az országos sajtóban talán visszabillent valami, ami Miskolc pozitív híréhez tartozik. És én ezt szeretném megköszönni a vállalkozóknak, hisz ez a kezdeményezés elsősorban tőlük jött. Szendrei Mihály barátomat külön szeretném kiemelni, aki ennek szakmai motorja volt, és a kamarának meg az a dolga, hogy ezeket felerősítse, közvetítse a város és a kormányzat felé is, ahogyan ezt tettük. Köszönöm a városnak is a rendkívül pozitív hozzáállást. Talán háromszor-négyszer találkoztunk, lehet, hogy kicsivel többször beszéltünk telefonon, de látszott, mindenki érti, hogy ezt a problémát meg kell oldani. A probléma persze nem kicsi, mert nem lesz egyszerű itt a hosszú telet figyelembe véve minden problémát kezelni. Kamaraként el kell mondanom, hogy a turizmus-vendéglátás persze kiemelt szektor, de hát van elég baj az iparban, van elég baj a kereskedelemben, van elég baj a szolgáltatásban, tehát van elég baj. De öröm, hogy egyet léptünk előre, és talán ez lehetőséget ad arra, hogy tényleg ez az előremenekülés, amit polgármester úr megfogalmazott, ez meg is történjen. Még az volt a vállalásunk, hogy a magyar kormány felé megpróbálunk lépéseket tenni annak érdekében, hogy ne csak a vállalkozások és a város, hanem ebben a helyzetben a magyar kormány is lépjen. Megírtuk a leveleinket, tárgyaltunk a szereplőkkel. Nagyon bízom benne, hogy ennek lesz pozitív hatása. Negyven millió forintot jelöltünk meg kormányzati támogatási igényként, amely nem egy nagy összeg, de nyilván itt nemcsak az összegről van szó, hanem elvi döntésről is, és én bízom benne, hogy ez előbb vagy utóbb pozitív elbírálásra kerül” – tudatta a BOKIK elnöke. 

Veres Pál a kormányzati támogatások kapcsán megjegyezte: „Azért nem reménytelen a helyzet, hiszen volt még egy jó hír a múlt héten, mégpedig az, hogy több napos előkészítés után személyesen találkoztam Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárral, melynek eredményeként hetven millió forintot kap a Kemény Dénes Városi Sportuszoda arra, hogy nyitva maradhasson és regionális feladatokat lásson el. Úgyhogy ez is egy örömteli hír, tehát nem ördögtől való dolog az, hogy egy-egy területnek a megsegítése a kormányzat által még mindig preferált feladat, és én úgy gondolom, hogy a kormányzat ezt át is látja. Ha lehet, akkor ezt a segítséget is meg fogja adni számunkra mindenképpen. Azt gondolom, kicsi lépésekkel, de haladunk előre. Ami egyetlen bizonytalan dolog, és ezt a tárgyalások alatt figyelembe kell venni, hogy ígéreteket senki nem tesz csak január elejéig, január közepéig, azon túl a kormány sem ígér még semmit. Most azt kérték tőlünk, hogy érjük el a december közepét, akkor talán pontosabban látjuk már, hogy mi várható január elejétől kezdve. A város szempontjából egy határkő március 15-e, amikor az iparűzési adók első részlete beérkezik hozzánk, és így likvid forráshoz jutunk. Mi most egyértelműen azt a célt tűztük ki, hogy ezt az időpontot kell, hogy elérjük tűzzel-vassal, hogy addig a város túlélje ezt a nehéz gazdasági helyzetet. Azt kérem, hogy egyelőre lássunk ilyen középtávon, beszéljünk egymással őszinte módon, nézzünk a jövő év legelejéig, és addig tegyünk meg együtt mindent, hogy a szektor működni tudjon.”

Németh Judit a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője és Szopkó Tibor alpolgármester. Fotó: Juhász Ákos

A polgármestertől a turizmusért felelős alpolgármester és a megbeszélés házigazdája, Szopkó Tibor vette át a szót és az operatív munkát. 
„Fontos, hogy tudjuk, hogy miért is vagyunk itt. Öt konkrét témával készültem erre a tanácskozásra. Ezt nyilván ki tudjuk egészíteni majd az önök által említettekkel, és ilyen módon tudjuk majd tovább végezni a munkánkat. Készíteni fogunk egy ügyrendi javaslatot, a tanácskozásaink rendszerességéről, az előterjesztések rendjéről, hogy pontosan mikor, milyen témákkal fogunk tudni mélyebben és jól előkészítetten foglalkozni, az ülésvezetésről, és a kommunikációs és a titoktartási rendről is kell, hogy rendelkezzünk” – sorolta az alpolgármester a Turisztikai Kerekasztal előtt álló első feladatokat. 

Orosz Eszter a Midmar Kft. ügyvezetője. Fotó: Juhász Ákos

Az ügyrendi témakörök felsorolása után, Orosz Eszter a Midmar Kft. ügyvezetője ismertette az önkormányzat turisztikai stratégiáját és az eddigi statisztikákat, mintegy beszélgetésindítóként. A jelenlévő vállalkozóknak bemutatott stratégiát a közgyűlés korábban elfogadta, ez lehet a kiindulási alap a későbbi fejlesztésekhez, együttműködésekhez. 

Másik kiemelt témaként szerepelt a kerekasztal előtt a diósgyőri vár újjáépítésének ügye, amely éppen a napokban kavarta fel az egyébként sem nyugodt politikai állóvizet a városban, miután kiderült, hogy plusz két milliárd forintra lenne szükség a befejezéshez és a hibák kijavítására. Amely pillanatnyilag nem áll rendelkezésre. A helyzetről és a szükséges teendőkről Miklós Viktor a pályázati főosztály vezetője adott tájékoztatást. 

Miklós Viktor a pályázati főosztály vezetője. Fotó: Juhász Ákos

Szopkó Tibor alpolgármester végezetül egyeztetést kezdeményezett a Miskolci Fürdő Kft. jövőjével kapcsolatban, mivel az eddigi tanácskozásokon csak az év végéig tekintették át a lehetőségeket. De mi lesz utána? - tette fel a kérdést az alpolgármester. Erről is el kell kezdeni beszélgetni, ahogy a jövőbeni és a folyamatban lévő turisztikai fejlesztésekről is a városban. 

Szendrei Mihály és vállalkozótársai. Fotó: Juhász Ákos

A közel két órás kerekasztal beszélgetés interaktív és előremutató volt, egyértelműnek látszott, hogy mindenki érzi és érti, hogy csak közösen, összefogva vészelheti át Miskolc ezeket a nehéz időket. Ahogy az is, hogy a jobb időkben sem lesz nélkülözhető a folyamatos párbeszéd a város és a helyi vállalkozók között.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!