Ugrás a tartalomra

Néprajzi múzeum és közösségi tér – ilyen lesz a megújuló Lézerpont

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. január 18. kedd 09:12
A kultikus épület megújításáról Simon Gábor és Varga László szólt hétfőn.

Varga László és Simon Gábor az egykori Lézerpont előtt. Fotó: Mocsári László

Nemcsak néprajzi múzeumként, hanem a Győri kapu közösségi központjaként is funkcionálhat majd a Tokaj szolgáltatóház részét képező egykori Lézerpont Látványtár – erről beszélt hétfői sajtótájékoztatóján Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője, a terület önkormányzati képviselője és Varga László (MSZP) országgyűlési képviselő.

A létesítmény tervezett jövőjéről legutóbb tavaly októberben írtunk részletesen. A városi közgyűlés által azóta már elfogadott előterjesztés azt javasolta, az önkormányzat vásárolja meg a Lézerpont épületét a néhai Barna György örököseitől, és itt mutassa be a városnak ajándékozott „Kárpát-medence népviseletei” nevű gyűjteményt és a város népművészeti gyűjteményét is.

Simon Gábor elmondta, bár az önkormányzat nehéz helyzetben van, ez sem gátolja meg, hogy olyan beruházásokat, fejlesztéseket hajtsunk végre, ami a város jövője szempontjából kulcsfontosságú. Ilyen az új múzeumi tér kialakítása is, ezért a létesítményt részletre vásárolják meg.

Fotó: Mocsári László

- A döntésnek köszönhetően több mint tíz év után véget ér ennek a páratlanul értékes gyűjteménynek a kálváriája, ami még a korábbi városvezetés hibájából alakult ki. A megvásárlást követően a következő közgyűlési ülésen már a birtokbaadásról dönthet majd a grémium: terveink szerint a létesítményt a Herman Ottó Múzeum fogja működtetni. Fontos tudni azt is, mi nem presztízsberuházásokban gondolkodunk, így a tervezett felújítás után értékes kulturális és közösségi terekkel gazdagodhat a Győri kapu – jelentette ki az önkormányzati képviselő, aki hozzátette, az épület megújítására a közelmúltban elnyert TOP-os forrásokból lesz módja a városnak.

Kiállítások, klubdélutánok, táncházak – ilyen és ehhez hasonló programok rendezésére is alkalmasak lesznek az egykori Lézerpont terei. Amellett, hogy a létrejövő néprajzi múzeumnak, sőt egy restaurátori műhelynek is helyet ad majd – erről már Varga László beszélt.

- Ez a beruházás már az általunk megkívánt szemléletnek megfelelően valósulhat meg: emberközeli fejlesztéseket szeretnénk véghez vinni a miskolciakkal együtt, olyanok, melyek a városlakókról szólnak. Ez a korábbi városvezetés nem minden esetben volt így, és ezt nagyon nagy hibának tartjuk – jelentette ki.

Az épület hosszú évek óta üresen áll, a város azonban úgy döntött, megvásárolja, így a tervek szerint teljesen megújulhat és új funkciót is kaphat. Fotó: Mocsári László

Varga László nyomatékosította korábbi gondolatait: céljuk a városrészi központok fejlesztése, ugyanis egyes területekről bántóan hiányoznak, vagy nem a megfelelő színvonalon vannak jelen alapvető szolgáltatások, vagy éppen közösségi funkciók. „Az Ifjúsági Ház nagytermének bezárása után a Győri kapu is ilyen nagyobb közösségi tér nélkül maradt, ezért is tiltakoztam annak idején jómagam is az előző városvezetés döntése ellen. Éppen ezért támogatható általam a jelenlegi koncepció, ugyanis a már említett funkciók mellett kulturált megjelenésű üzletek, vendéglátóhelyek is létrejöhetnek majd az épület földszinti részében” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!