Ugrás a tartalomra

Népszerű a Miskolci Törvényszék állatkerttel kötött megállapodása

Miskolci Törvényszék
Utoljára módosítva
2019. július 01. hétfő 10:53
A Miskolci Törvényszék idén újabb családbarát intézkedéssel segítette a bíróság dolgozóit az idei évre meghirdetett „Megtartó program” keretében. A törvényszék és a Miskolci Állatkert között létrejött megállapodásnak köszönhetően a bíróság hétszáz dolgozója közvetlenül értesülhet a vadaspark állandó és időszakos programjairól. 

Az együttműködés során a Miskolci Törvényszék saját elektronikus felületein népszerűsíti az állatpark természetvédelmi céljainak megvalósulását, míg az állatkert kedvezményes belépést biztosít a park területére a bírósági alkalmazottak és családtagjaik részére. Répássy Árpád, a törvényszék elnökének jóvoltából így mintegy ötszáz gyermek látogathatja meg a Miskolci Állatkertet és kalandozhat annak területén.

A Miskolci Törvényszék dolgozói közül először Novák József, a Miskolci Járásbíróság bírája és felesége, Novák-Kazareczki Andrea, a járásbíróság igazságügyi alkalmazottja látogatták meg három gyermekükkel a vadasparkot. Élményeikről és tapasztalataikról kérdeztük őket egy villáminterjú keretében.

Mondanának pár szót magukról és családjukról?

Novák József: 2001 szeptemberében kezdtem a bíróságon dolgozni, közvetlenül az egyetemi évek után, a feleségem akkor már itt dolgozott. Így elmondhatom, nem csak a munkám, de kicsit a feleségem is köszönetem a bíróságnak.  

Novák-Kazareczki Andrea: Igen, itt ismerkedtünk meg, majd a közös hobbink, az asztalitenisz hozott közelebb egymáshoz. Házasságunkból három gyermek született, Péter, aki most 13 éves, valamint Levente és Benedek 9 éves ikrek. Legnagyobb fiunk a Földes Ferenc Gimnázium hatosztályos tagozatára jár, szabadidejében ő is pingpongozik, valamint néptáncol. Az ikrek az Avastetői Széchenyi István Általános Iskola 4. osztályos tanulói. Ők még aktívabbak, nagyon szeretnek biciklizni, focizni. 

Novák József: A fiúk miatt sokat kirándulunk, ilyenkor végre együtt lehetünk és ezek azok a pillanatok, amik erős kis csapattá kovácsolják családunkat. A gyerekek egyébként nagyon szeretik az állatokat, de sajnos csak a vidéken élő nagyszülőknél nyílik lehetőség arra, hogy az ottani háziállatokkal foglalkozzanak. Éppen ezért nagyon örültünk a bíróság kezdeményezésének és a Vadasparkkal való együttműködésnek.
  
Hogyan értesültek erről a remek kikapcsolódási lehetőségről?

Novák-Kazareczki Andrea: Rendszeresen olvassuk a bíróság elektronikus felületein, annak honlapján és a belső bírósági oldalon megjelenő híreket. Így szereztünk tudomást a bíróság és a vadaspark együttműködéséről is, de sok esetben már a kollégák egymást is tájékoztatják ezekről a lehetőségekről.

Novák József: Úgy gondolom példaértékű, ahogyan a bírósági szervezet odafigyel a munkatársaira, legyen az az éves üdülési támogatás, vagy a családi kedvezmények rendszerét bemutató Családi Kisokos. Számomra mindez a munkavállalók megbecsülését szimbolizálja, mely egyáltalán nem elhanyagolható a mai munkavállalói miliőben. Nem beszélve arról, hogy ezek az intézkedések, programok jelentős anyagi segítséget is jelentenek a családunk számára, ami a három gyermek mellett egyáltalán nem elhanyagolható.

Korábban is igénybe vették már a Miskolci Törvényszék biztosította a családbarát lehetőségeket? 

Novák-Kazareczki Andrea: Igen, elmondhatom, hogy a rendezvények oszlopos tagjai vagyunk, amin csak tudunk részt veszünk.  Legutóbb a bíróság által első ízben megrendezett gyermeknapi programra hoztuk el a gyerekeket. Imádták a világlátott bíró kollégám diavetítését Afrikáról. Az előadás után szervezett játékos kvízben nagy örömmel vett részt Péter fiúnk, amit csak fokozott az, hogy a sorsoláson egy állatokról szóló színes könyvet is nyert.

Novák József: Személyes kedvencem az immár évek óta június hónapban megrendezésre kerülő varbói családi nap. Itt gyönyörű környezetben, jó levegőn lehetnek együtt a családok. Amíg a gyerekek rajzversenyen mérik össze tudásukat, addig a szülők is kikapcsolódhatnak. Jut idő a beszélgetésre, amire a hétköznapokon a munka és egyéb elfoglaltságok miatt nincs lehetőség. Üde színfoltja a rendezvénynek, hogy munkahelyi baráti társaságok készítenek finomabbnál finomabb ételeket, melyek aztán közösen fogyasztunk el. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy idén a Miskolci Törvényszék, a régió bíróságaival közösen szervezi az országos bírósági sportnapokat. Az asztalitenisz versenyszám állandó résztvevői vagyunk feleségemmel, nagyszerű lenne hazai pályán megnyeri a versenyt. A szervezők azonban nem csak a versenyzőkre, hanem a családokra is gondoltak, hiszen külön családi programokkal készülnek, ahol a legkisebbek is aktívan szórakozhatnak.

Ezek szerint a bíróság által szervezett családi programok állandó résztvevői?

Novák-Kazareczki Andrea: Egyértelműen, hiszen ez nem csak a gyermekeknek kikapcsolódás, hanem nekünk is. Amíg a gyermekek szórakoznak, addig mi kicsit pihenünk és beszélgetünk a kollégákkal. 

Mi volt a gyermekek kedvenc programja az állatkertben?

Novák-Kazareczki Andrea: Egyértelműen a háziállat simogató tetszett nekik a legjobban, találkozhattak itt juhokkal, kecskékkel és lovakkal is. A vadállatok közül a majmok és a szurikáták kápráztatták el őket a leginkább, rácsodálkoztak az állatok ügyességére és mozgékonyságára. Még emlékérem készítésére is lehetőségük nyílt, ami nagyon nagy kedvence a gyerekeknek, bárhol is járunk. Azt hiszem idén még el fogunk menni a vadasparkba a srácokkal, mert annyi látnivaló volt, hogy nem is jutott mindenre idő. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!