Ugrás a tartalomra

Nézőpont: A leghűsebb nyár

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. július 21. vasárnap 22:37
Sokan mondják: a mostani nem az eddigi legmelegebb nyár, hanem hátralévő életünk leghűvösebb nyara. Fotó: Horváth Csongor

„Légyszi, majd olvasd már át alaposan a cikkem, mert a hőség miatt napok óta alig alszok, összefolynak a betűk előttem” – írtam kollégámnak hétfőn. Rég szültem meg ilyen nehezen tudósítást, pedig nem volt egy bonyulult esemény. Mégis mi volt akkor a gond?
Hát az, hogy jelen sorok írása közben már másfél hete tart az eddigi talán legdurvább hőhullám, rekordok döntögetnek rekordokat.

Múlt héten negyven, a jegyzet írásakor már negyvenegy fok feletti hőmérsékletet is mértek, melyek a mintavétel pillanatában rekordok voltak. Ahogy a Homer és Bart Simpson-os mémek mondják: ez nem az eddigi legmelegebb nyarunk volt, hanem hátralévő életünk leghűsebb nyara.

Jó, persze most laposföldhívők és klímaváltozás-tagadók sora fog mérges emojikat küldeni és kommentelni a Nézőponthoz, hogy gyíkemberek, kondenzcsík, nincs Balaton, és a meteorológusok, ja, meg én is hazudok. Hát persze. Csak akkor miért van az, hogy tömegével és nem először érezzük azt, hogy a Föld lassan felforrósodik.

A klímánk változik. Nem csak a hazánké, a Földé. Ez tény, mint ahogy az is, hogy az elmúlt százmillió években is változott. Viszont ma már elég kevesen gondolják, hogy a mostani gyorsulásban nem játszik szerepet az emberi tevékenység. A hét elején a híreket pörgetve lettem figyelmes arra, hogy a Matthias Corvinus Collegium (MCC) Klímapolitikai Intézete szerint néhány év, és a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni. Azt írták, korábban nem volt példa, hogy július első felében már a második tartós hőhullám érje térségünket, és ennek csak a fokozódására kell készülnünk. Szerintük a globális felmelegedés a legkevésbé pesszimista klímaforgatókönyvek alapján is folytatódni fog, melynek regionális mértéke Európában és Magyarországon várhatóan a globális 2-2,5-szerese lesz a következő évtizedekben.

Számításaik szerint, ha a klímavédelem érdekében nem változtat semmin az emberiség, úgy a mainál 12-13-szor több tartós hőhullámos napra számíthatunk a század végéig országosan, sőt az Alföldön elérheti az évi 40-50 napot is a számuk, úgy, hogy a nyár mint évszak, akár 5-6 hónapra is növekedhet.

Rengeteg dokumentumfilmet néztem az elmúlt hetekben a témában, a Youtubeon mind elérhető. Közülük talán a Climate Chronicles csapat, vagyis néhány ifjú magyar dokumentumfilmes három videóját (ITT, ITT és ITT) ajánlanám: ez a szárazság, a hőhullámok és az áradások tematikáján keresztül mutatja be, mi az aktuális helyzet hazánkban. Szerintem kötelező videók. Már csak azért is, mert a helyzet már most is siralmas és messze még a folyamat vége…

 

További hírek

Olvasnivaló