Ugrás a tartalomra

NNK: országszerte nőtt a légszennyezettség

MTI
Utoljára módosítva
2021. december 24. péntek 10:44
Sajószentpéteren, Kazincbarcikán veszélyes, Miskolcon vagy Salgótarjában pedig egészségtelen a levegőminőség.

Országszerte tovább nőtt a szálló por miatti légszennyezettség. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki adatai szerint már nem csak Putnokon és Sajószentpéteren, hanem Kazincbarcikán is veszélyesnek minősítették a levegőt. Miskolcon, Salgótarjánban, Várpalotán és Tökölön egészségtelen a levegőminőség.
    
További tizennégy település, köztük Budapest levegőjét kifogásoltnak minősítették a szálló por miatt.
    
A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen, veszélyes.
    
Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandósok, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást. Ezzel együtt megjegyezték, fontos, hogy az ünnepek alatt se feledkezzünk meg a rendszeres, gyors szellőztetésről.
    
Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: pénteken nagy területen lesz élénk, erős a szél. Így az ország nagy részén kitisztul a levegő, kedvezően alakul a levegőminőség, csupán az Északi-középhegység szélvédettebb völgyeiben haladhatja meg továbbra is az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja.
    
Hétvégén is változékony, szeles, csapadékos időjárásra van kilátás az ország nagyobb részén, csupán északon, északkeleten maradhat magasabb a légszennyező anyagok koncentrációja - fűzték hozzá.

(Borítókép: MiNap-archív/Végh Csaba)
 

További hírek

Olvasnivaló