Ugrás a tartalomra

Nő a Partnerség konferencia: fontos a környezettudatosság

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 05. csütörtök 15:45
Az európai nőknek vezető szerepet kell vállalniuk a bolygó egészségesebbé tételében – így fogalmazott Tóth Edina Európa Parlamenti képviselő a Miskolcon rendezett Nő a Partnerség konferencián. A háromnapos rendezvény kiemelt témája az egészség mellett a környezettudatosság volt. A szervezők szerint a szemléletformáló programokat a családokhoz is el kell juttatni.

Matiscsák Éva, a Nő a Siker Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a konferencia egyik célja az, hogy bemutassa azokat a területeket, ahol a gyengébbik nem tagjai is erősek és meghatározó szerepet töltenek be. - A nők fenntartható gyakorlatokat vezettek be a háztartásba, és kisközösségi szinteken is. Meggyőződésem, hogyha helyi szinten több a női vezető, ez megerősítheti a fenntarthatóságért és a klímaváltozás ellen folyó küzdelmet.
Tavaly júliusban a kiliáni városrész egyik parkolójában kidőlt fa és leszakadt ágak hevertek az út szélén. A vihar az egész városon végigsöpört, Hejőcsabán, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban egy védett tölgyfát is megtépázott. A hatalmas ág a reformáció 500. évfordulójára készült sziklakertre zuhant rá. Bánné dr. Gál Boglárka, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy a Megyei Önkormányzat illetve annak közgyűlése 2018-ban elfogadta B-A.-Z. Megye éghajlatváltozási stratégiáját. Az ebben megfogalmazott jövőkép a zöld és innovatív Borsod-Abaúj-Zemplén megye létrehozásáról szólt. A stratégia feltárja az éghajlatváltozás megyében várható hatásait, és ezek elhárítására célokat és intézkedéseket fogalmaz meg.

Tóth Edina fideszes EP képviselő arról beszélt: Magyarország polgárai számára az egészség és a környezettudatosság fontos alapértékek, és a cél, hogy a gazdaságot összhangba hozzák a bolygó érdekeivel. Az Európai Unió is kidolgozott egy környezetvédelmi programot. - A következő 5 évben együtt kell dolgoznunk azon, hogy megszüntessük ezeket a környezetvédelem kapcsán felmerült félelmeket. Úgy gondolom, hogy nekünk nőknek vezető szerepet kell vállalnunk bolygónk egészségesebbé tételében - mondta a képviselő.
A kormány idén januárban fogadta el a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát, amely számos területen intézkedéseket és célokat fogalmaz meg az élelmiszerbiztonságtól az energiapolitikáig, a hulladékgazdálkodástól a vízgazdálkodáson keresztül - idézte fel dr. Boros Anita, építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár. Hozzátette: Éppen ezért azt tudjuk mondani, hogy ezek a kihívások olyan koncentrált kormányzati intézkedéseket igényelnek, amelyek tényleg odavezetnek minket, hogy a következő 3,5,10 évben érezhető eredmények legyenek a fenntarthatóság különböző területein.
A Klíma és környezetvédelmi akcióterv nyolc pontból áll és intézkedései hozzájárulnak a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez, alkalmazkodást jelentenek az éghajlatváltozáshoz, és szerepük van a szemléletformálásban is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!